Fémkereskedő maffiát számolt fel a NAV

Leszámolna a kormány a fémtolvajokkal, új  fémtörvény, fémhulladékot vontató férfi Tbilisziben
Vágólapra másolva!
400 millió forintot csaltak el.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy baranyai fémkereskedő családi vállalkozás ügyében, áll az adóhatóság közleményében. A megalapozott gyanú szerint a családtagok és a kapcsolódó cégek fémhulladék szabálytalan adásvételével és valótlan költségek fiktív számlák alapján történő elszámolásával 400 millió forintot csaltak el.

A NAV kommandósai

A pénzügyi nyomozók a NAV kommandósai segítségével még 2013 februárjában hajtották végre azt az akciót, melyben egy Pécs-Hird településen élő család tagjainál tartottak házkutatást, emlékeztet a NAV. Ekkor őrizetbe vettek négy gyanúsítottat, akiknek előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. Az okozott kár megtérüléséért lefoglaltak többek között tízmillió forint készpénzt, ugyanilyen értékben arany ékszert, egy több mint tízmillió forintot érő luxusautót, és zárolták a gyanúsítottak bankszámláin lévő pénzt.

Mint egy bűnszervezet

A családi vállalkozás gyakorlatilag úgy működött, mint egy bűnszervezet. A látszólag szabályos fémkereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó család több országot érintő körhintacsalást követett el hatalmas mennyiségű fémhulladék felhasználásával. A pécsi székhelyű fémkereskedő társaság ugyanis valójában számla nélkül, magyar cégektől vásárolta fel a fémhulladékot, azonban ezeket hamis számlákkal csehországi és felvidéki beszerzéseknek álcázta. A fiktív számlákat arra használták fel, hogy uniós beszerzések látszatát keltve azok után egyik oldalon jogosulatlanul igényeljenek vissza, a másik oldalon pedig ne fizessenek be adót.