Hatalmasat drágultak a pesti lakások

Vágólapra másolva!
Több mint 4 százalékkal növekedtek a lakásárak 2014 második három hónapjában. Ezt a harmadik negyedévben ugyan nem sikerült megismételni, de biztató, hogy az árak, ha enyhén is, de a Nemzeti Eszközkezelő aktivitása mellett is tovább növekedtek.
Vágólapra másolva!

A 2014-re vonatkozóan rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a lakásárak növekedése 2013 vége óta valóban beindult, megfordult az évek óta tartó lejtmenet: 2014 első kilenc hónapjában a lakóingatlanok értéke 3,7 százalékkal (reálértelemben 4 százalékkal) emelkedett - írja a elemzésében az FHB Bank.

Medián négyzetméter ár alakulása az ország régióiban Forrás: FHB Index

A lakáspiaci fordulat nem egyformán érinti az ország különböző területeit. A lakásárak növekedése főként Közép-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon tetten érhető. A középső régióban 2014-ben indult meg a visszakapaszkodás, a lakóingatlanok medián ára 3,5 százalékos emelkedést mutatott, amelynek hátterében a közel 4 százalékos budapesti mediánár növekedés állt. A többi régió esetében egyelőre a stagnálás jellemző, egyedül a Dél-Dunántúl átlagaiban volt még megfigyelhető jelentősebb, további 3,5 százalékos árcsökkenés. A dunántúli régiók kiemelkedő húzóereje a tartósan, a válság során is jól teljesítő Balaton.