Így fektetnek be a milliárdosok

Billionaire investor Soros speaks at a forum during the annual IMF-World Bank meetings in Washington :rel:d:bm:GF2E79O1JDF01
Billionaire investor George Soros speaks at a forum Charting A New Growth Path for the Euro Zone during the annual IMF-World Bank meetings in Washington September 24, 2011. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Vágólapra másolva!
Több ezer milliárdos befektető és intézmény hozta nyilvánosságra tegnap részvényportfólióik részleteit. Nagyszerű alkalom nyílt hát mindenkinek, aki csak érdeklődik a tőzsde világa iránt, hogy egy-egy pillantást vethessen akár az olyan nagyágyúk befektetési stratégiájára is, mint Warren Buffett vagy Soros György.
Vágólapra másolva!

Nagyon hasznos tud lenni, ha a befektetéseink során milliárdos befektetők példáját követve tanulhatjuk meg, hogyan is válhatunk hozzájuk hasonlóan sikeressé. Erre szerencsére minden lehetőségünk meg is van, hiszen az amerikai törvények értelmében minden olyan magánszemélynek és intézménynek negyedévente napvilágra kell hoznia az általuk tartott papírok listáját, akik 100 millió dollárnál nagyobb részvény portfólióval rendelkeznek.

Ezek az un. 13 F jelentések, és az elmúlt negyedévre vonatkozó adatokat pont a napokban tárták a nagyközönség elé. Így már mindenki szabadon elemezgetheti, melyik guru milyen elvet követve fektetett be az elmúlt 3 hónapban. Így, ha kedvünk úgy tarja, a konkrét papírok ismeretében már akár Warren Buffett vagy Soros György befektetési stratégiáját is könnyedén reprodukálhatjuk.

Azt viszont mindenképpen tartsuk azért fejben, hogy az adatok 45 nappal késleltetettek és nem tartalmazzák a short, vagyis árfolyamesésre játszó pozíciókat. Ennek következtében pedig nem tükrözik a milliárdosok és hedge fundok teljes portfólióit. De az sem egy teljesen elhanyagolható tény, hogy - ahogy azt majd Warren Buffett példáján láthatjuk is - még a legsikeresebbek között is vannak olyan kiváltságosok, akiknek nem kell minden egyes részvénypozíciójukról színt vallaniuk.

Soros nem szerette a tech cégeket

Soros György és a vagyonát kezelő Soros Fund Management két fő irányvonal mentén hozta befektetési döntéseit az elmúlt időszakban: nagy tételben vásárolt energiaipari vállalatokat, és jelentősen leépítette a nagy tech cégekben tartott pozícióit.

Ennek során a legnagyobb értékben a Devon Energy és a Transocean részvényeit vásárolta, előbbiből 385 497 darabbal, utóbbiból pedig 149 000 darabbal nőtt a portfóliója. A Transocean esetében ez kimondottan jó döntésnek bizonyulhatott, hiszen az olajár februári visszapattanásán kívül még a korábbi vezérigazgató menesztése is megtörtént a hónap közepén.

A Transocean (NYSE: RIG) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A magyar származású milliárdos viszont nem csak energiaipari cégeket vett. 3,9 millió General Motors részvénnyel is gazdagította portfólióját, illetve Herbalife részvényeket is szép számban vásárolt (ezekből már 3,4 millió darabbal rendelkezik). Mindkét papír jó választásnak tűnik egyelőre, hiszen míg előbbi 7 százalékot, utóbbi több mint 8 százalékot tudott emelkedni év eleje óta.

A General Motors (NYSE: GM) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Soros ezzel egy időben pedig jelentősen csökkentette az Apple, Google és Intel részvényeinek állományát is, és az is kiderült, hogy a korábbi negyedévben birtokolt 5,2 millió Yahoo részvényéből is 3,2 millió került eladó sorba.

Warren Buffett trükközött

Nem teljesen vág össze Sorossal a világ második leggazdagabb emberének számító Warren Buffett gondolkodása. Buffett befektetési vállalata a Berkshire Hathaway legjelentősebb lépése ugyanis nagy energiaipari cégek papírjainak leépítésében öltött testet. A cég megszabadult a 3,7 milliárd értékű Exxon pakettjétől, illetve korábbi leépítés után megmaradt ConocoPhilips részvényeit is értékesítette.

Az is igaz, hogy az Exxon papírokon valószínűleg hasznot is tudott realizálni, az eladott több mint 41 millió darab részvényt ugyanis 90,86 dolláros átlagáron vásárolhatta Buffett, az elmúlt negyedévben pedig ezekkel 93,27 dolláros átlagáron kereskedetek. Így akár közel 100 millió dollár is üthette a markát, de az is igaz, hogy ez szinte semmi ahhoz a 3,5 milliárd dolláros profithoz képest, amit a vállalat 2007-ben egy másik olajipari cégbe a PetroChina-ba való 500 millió dolláros befektetésén ért el.

De volt egy olyan cég is, amiben hatalmas mértékben növelte a részesedését. Ez nem más, mint a mezőgazdasági és építőipari eszközöket gyártó Deere, amiből nem kevesebb, mint 17,1 millió részvény került a birtokába. Ez pedig némileg meglephette a befektetőket, hiszen bár Buffett már a harmadik negyedévben megkezdte ezeknek a felhalmozását, korábbi jelentésében ennek nyoma sem volt. Az amerikai tőzsdefelügyelet ugyanis a milliárdos számára kivételesen engedélyezte, hogy néhány általa tartott papírt eltitkoljon a nyilvánosság elől.

A Deere (NYSE: DE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Berkshire emellett 4,7 millió részvényt vett a Twenty-First Century Fox papírjaiból is, illetve növelte az IBM-ben korábban tartott részesedését is. Soroshoz hasonlóan ezek mellett 1 millió darab részvénnyel növelte a General Motorsban meglévő részesedését is.

Bár ez csak két kiragadott példa volt, még több ezer jelentés érhető el az érdeklődők számára, amelyekből igen hasznos tippeket vonhatunk le a későbbi befektetési döntéseink meghozatalához. Hiszen bár több hónapja lezajlott részvénykereskedésekről volt itt szó, arra kiválóan alkalmasak, hogy leszűrjük, a legsikeresebb befektetők hogyan reagáltak az akkori piaci helyzetre. Ha szívesen elemezgetnénk a milliárdosok portfólióját, azt könnyen megtehetjük ezen a honlapon.