Rekordszámú cég szűnt meg januárban

Vágólapra másolva!
Részben a gazdaság megtisztulásának vagyunk a tanúi, részben viszont arról van szó, hogy a gazdasági növekedés még nem érte el a mikro- és kisvállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

Januárban 4214 cég szűnt meg Magyarországon. Ennyi társaságot még sohasem törölt a cégbíróság egyetlen hónap alatt, de a szám jól illeszkedik a 2011 végén indult és 2014-ben csak dagadó cégbezárási hullámba.

Folytatódik a tavalyi trend

"Mivel az elmúlt hónapokban nem volt széles kört érintő, jelentős jogszabályváltozás, arra lehet következtetni, hogy a korábban indult gazdasági folyamatok határozzák meg az idei évet," - mondta a most kiadott adattal kapcsolatban Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Megtisztulási folyamat

A szakember szerint részben egy megtisztulási folyamatnak vagyunk szemtanúi, részben pedig arról van szó, hogy a gazdasági növekedés még mindig nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét. A statisztikák ugyan azt mutatják, hogy a hitelezés némileg felpörgött - ezt a folyamatot szándékozik fokozni a napokban bejelentett NHP+ program is, amely az eddig nem kielégíítően hitelképes vállalkozásokat is bevonná az államilag támogatott hitelprogramba -, ahhoz viszont idő kell, hogy ez a folyamat a piac egészét megmozgassa.

Új cégből nem lesz több

Miközben a törölt cégek száma rekordot döntött, az újonnan alapított cégek száma 2100 környékén stagnált, összességében tehát a cégek száma fogyatkozó tendenciát mutat. Arról, hogy ez mit jelent a nemzetgazdaság szintjén itt írtunk bővebben.