A görög kormány belebukhat az euró megtartásába

2015.02.23. 13:27

A görög kormány még nem küldte el azt a reformtervet, ami alapján újabb hitelt kaphatnak az eurócsoporttól. A reformok várhatóan számos visszalépést tartalmaznak majd a Sziriza eredeti megszorítás-ellenes politikájához képest, ez a jövőben könnyen szakadást okozhat a kormányban.

Alexisz Ciprasz nehezen tudja majd egyben tartani a görög kormánytöbbséget, ha a készülő megegyezés pontjai életbe lépnek majd, véli Mujtaba Rahman, az Eurasia Group elemzőcsoport igazgatója. A Sziriza balszéle ugyanis ellenezni fog bármiféle megszorítást, nem beszélve a koalíciós partnerről, a Független Görögök pártjáról. A szükséges jogszabályokat a Sziriza a görög parlament megszorításokat támogató pártjaival együtt valószínűleg meg tudja majd szavazni, de a kormány szavahihetősége meg fog kérdőjeleződni, könnyen kormányátalakításra vagy akár új választások kiírására kerülhet a sor, véli a szakértő.

Kompromisszumot kötöttek

A legutóbbi választásokat a Sziriza azzal a programmal nyerte meg, hogy véget vetnek a megszorításoknak, amiket az eurócsoport az eddigi hitelcsomagokért cserébe elvárt. A görög kormány február 20-án, pénteken kompromisszumot kötött az eurócsoporttal: hétfőn letesznek az asztalra egy reformtervet, és ha azt az IMF, az eurójegybank, az Európai Bizottság és az eurózóna pénzügyminiszterei is elfogadják, akkor meghosszabbítják a február végén kifutó mentőcsomagot.

A görög kormány kompromisszumot köt Európával, de ez nem fog mindenkinek tetszeniForrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Az eurócsoport győzelme

A megegyezés a görög kormány vereségét, és az eurócsoport győzelmét jelenti a Bloomberg.com által megkérdezett gazdasági szakértők szerint. De azzal, hogy a Sziriza maga vázolhat fel egy reformtervet Alexisz Ciprasz és pártja valamennyit megmenthet a hitelességéből otthon, véli Jörg Kramer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Ráadásul várhatóan az eurócsoport az idei hiánycélból is engedni fog, így a görög kormánynak lesz valamennyi mozgástere hangulatjavító intézkedésekre.

Még nem érkezett meg

A reformterv a theguardian.com értesülései szerint még nem érkezett meg Brüsszelbe, a görög kormány még tárgyal róla. A lap úgy tudja, fontolgatják számos állami tulajdon privatizálását, ezt a Sziriza baloldala például élesen elutasítja. A tervek szerint a lista nem lesz hosszabb három oldalnál, inkább irányvonalakat tartalmaz majd, amiket az érintettek véleménye alapján konkretizál majd a görög kormány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK