Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelő eredményekről számolt be tegnap az amerikai Lending Club, a részvények mégis jelentős mértékű zuhanást szenvedtek el. A vállalat vezérigazgatója biztató hosszú távú tervekről is beszélt, nem csoda talán, hogy meglepetésként érte az árfolyam gyenge teljesítménye. 
Vágólapra másolva!

Bár a várakozásoknak megfelelő eredményeket közölt a Lending Club tőzsdére lépése óta kiadott első negyedéves jelentésében, a befektetők mégis adni kezdték a közösségi kölcsönzésben érdekelt cég papírjait, amik több mint 10 százalékos mínuszban is megfordultak. A Lending Club alternatív pénzügyi szolgáltatással, un. peer-to-peer hitelezéssel foglalkozik, vagyis a bankok kiiktatásával online platformon keresztül hozza össze a megtakarítókat a hitelfelvevőkkel.

Eredményeit tekintve a cég mind tisztított részvényenkénti profit, mind pedig árbevétel soron teljesítette az elemzői várakozásokat a legutóbbi negyedévben. A vállalat vezérigazgatója, Renauld Laplanche pedig elmondta, hogy saját várakozásuknál is gyorsabban tudtak növekedni az elmúlt időszakban.

Az idei évre tekintve elmondták, hogy az első negyedévre 74-76 millió dolláros operatív bevételt terveznek, a teljes évre tekintve pedig 370-380 millió dolláros bevétellel számolnak, ezek a számok pedig mind egybevágnak az elemzői várakozásokkal. Laplanche emellett nyomatékosan elmondta, hogy számára a hosszú távú növekedés biztosítása jelent elsődleges prioritást.

A hosszú távú növekedés tekintetében viszont mindenképpen biztató jel lehet, hogy februárban már az Alibaba is bejelentkezett a vállalatnál a kis vállalatok hitelezésében való partneri kapcsolat céljából. De a cég korábban a Google-lel és a BancAlliance-szal is stratégiai megállapodást kötött már.

Mi állhatott akkor az árfolyamzuhanás mögött? Nagy valószínűséggel a Lending Club vetélytársának számító On Deck Capital ugyancsak tegnap kiadott pénzügyi jelentése, amelyben a cég az árbevétel jelentős növekedésének kilátásairól számolt be az idei évre nézve. Ennek hatására az On Deck részvényei közel 7 százalékot emelkedtek a tegnapi kereskedés alatt.

Az On Deck Capital (NYSE) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu