Ennyit költ egy átlagos magyar fiatal

2015.02.25. 11:29

A 14-18 évesek bankszámláján általában közel 24 ezer forint van és körülbelül 1 600 forintot költenek bankkártyával egy hónapban, míg a 18 év feletti, de még nem kereső fiatalok egyenlegének átlaga közel 54 ezer forint és átlagosan 9 ezer forintot költenek, derült ki K&H Bank felméréséből.

Sok családban korán megkezdődik a tudatos pénzügyi viselkedésre való felkészítés, és saját számlát nyitnak a gyereknek. Már a 6 éven felülieknek is lehet saját belföldi ATM bankkártyájuk, amelyről a szülők által megszabott napi limit erejéig készpénzt vehetnek fel vagy feltölthetik mobiltelefonjukat, lekérdezhetik egyenlegüket. Ezzel a kártyával boltban még nem vásárolhatnak, a 14 éven felettiek azonban már ezt is megtehetik, itthon és külföldön egyaránt, olvasható a bank közleményében.

A K&H Banknál jelenleg több mint 57 ezer 14 illetve 18 év feletti, valamint pályakezdő (19-29 éves) K&H Trambulin számlatulajdonos van. A KSH adatai szerint a 2013/14-es tanévben körülbelül 113 ezer szakiskolai tanuló és 389 ezer középiskolai tanuló volt. A felsőoktatásban 223 ezren vettek részt.

Havi 14 ezer forintot költenek

A kártyahasználati szokásokat elemezve a K&H Banknál úgy látják, hogy a 14-18 éves korosztály átlagosan havi 15 ezer forintot kap a számlájára, az átlag egyenleg pedig 24 ezer forint. Ez a korosztály körülbelül havi 14 ezer forintot költ összesen a számlájáról. A 18 éven felüliek már átlagosan 54 ezer forintot tartanak a számlájukon. Esetükben havonta átlagosan 46 ezer forint jóváírás történik a számlájukon és a havi terhelések összege általában 43 ezer forint, közölte a K&H Bank.

Itt használják a bankkártyákat

A 14 éven felüli fiatalok már bankkártyával is rendelkezhetnek. A 14-18 évesek havonta 1600 forint értékben vásárolnak kártyával, míg a 18 évnél idősebbek havi 9000 forintot költenek. Elsősorban élelmiszerboltokban, ruházati boltokban, gyorséttermekben fizetnek bankkártyával, illetve utazások során, busz vagy vonatjegyet vásárolnak, olvasható a bank közleményében. Mint írják, ebből a korosztályból már többen laknak kollégiumban, illetve sokan ingáznak, másik településre utazva járnak iskolába. Emellett nyáron fesztiválokra is ők járnak leginkább vagy hétvégenként a nagyobb városokba járnak szórakozni, moziba, vásárolni.

Főleg élelmiszerboltokban, ruházati boltokban és gyorséttermekben használják a bankkártyátForrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

„Nem csupán a zsebpénz miatt éri meg bankszámlát nyitni a fiataloknak. A diákmunkák nyári indulásával szükség van bankszámlára, ahová a pénzük érkezhet. A felsőoktatásba indulóknak pedig a Diákhitel igényléséhez kell bankszámlával rendelkezniük. Épp ezért jó, ha minél korábban megismerkednek a »láthatatlan pénz« fogalmával a gyerekek, megértik, hogy ha nem is tartják a kezükben a zsebpénzüket, az ott van a számlájukon, bármikor hozzáférhetnek. A kiskorúak esetében még elengedhetetlen a szülői felügyelet, ez a későbbiekben fokozatosan lazul, ahogy egyre önállóbban, felelősséggel tudják kezelni pénzügyeiket. Így az életkoruknak megfelelő szolgáltatásokon keresztül fokozatosan megtanulhatják a legfontosabb pénzügyi műveleteket, amelyekkel a napi pénzügyeiket intézhetik” – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.