Komáromnak nincs pénze az erőműre

2015.02.25. 12:50

Komárom lemond a hőellátást biztosító geotermikus erőmű megvalósításáról és visszaadja a beruházásra elnyert 465 millió forintos támogatást, mert nem tudja biztosítani a projekt 700 millió forintos önrészét, erről döntött a képviselő-testület.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztése szerint a Microsoft-Nokia cégcsoport komáromi gyárának bezárása miatt a költségvetés bevételei 1,2 milliárd forinttal csökkentek, ezért az önkormányzat csak a kötelező feladatok ellátására költhet és le kell állítaniuk minden beruházást és felújítást.

A projekttel kapcsolatban még nem hívtak le támogatást, így visszafizetési kötelezettség nem keletkezett. A város elkötelezett a beruházás mellett, hiszen önerőből jelentős összeget áldozott a szeizmikus vizsgálatokra és az engedélyeztetésre. Az önkormányzat a költségvetés stabilitásának megteremtése után keresi a megvalósítás lehetőségeit, mondta a polgármester.

Iskolákat és óvodákat fűtöttek volna

A geotermikus rendszer tervei szerint két termálkutat, valamint visszasajtoló kutakat fúrtak volna. A meleg vízzel elsősorban iskolákat és óvodákat fűtöttek volna, de 3 Celsius fokos külső hőmérsékletig az összes távhőfogyasztót képesek lettek volna ellátni.

A geotermikus hőellátó rendszer kiépítése éves szinten 1,2 millió köbméter földgáz felhasználását válthatta volna ki. A költségmegtakarítás meghaladta volna a 110 millió forintot, így a beruházás tíz év alatt térült volna meg.