A Facebookon szerveződnek a Buda-Cash károsultjai

A BRB Bank fiókjánál nem gyülekeztek ügyfelek
Vágólapra másolva!
Nem nyitottak ki szerda reggel a Buda-Cash Brókerház tulajdonosi köréhez tartozó bankok. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti biztost rendelt ki a Budai Regionális Bankhoz, ahogy a három másik érintett pénzintézet, az Észak-magyarország Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. is külső felügyelőt kapott. A fiókokban hivatalosan bankszünnapot rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Az érintett bankok budapesti fiókjainál az Origo tapasztalatai szerint nincsenek várakozó ügyfelek. A bankszünnapról az ügyfeleket nem értesítették, ahogy arról sem, mikorra áll helyre a rend.

Úgy volt, hogy ma felvehetik a pénzüket

A BRB fiókja technikai okok miatt zárva van a mai napon - áll a Budai Takarék ajtajára kitett papíron. A pénzintézetet birtokló Buda-Cash Brókerház ellen kedden indított eljárást a rendőrség. Az ügyfelek azt a tájékoztatást kapták a hírekből, hogy a mai napon felvehetik a pénzüket, maximum egymillió forintot.

Nincs tolongás

A lehetőség híre nem mozgatta meg a fiók ügyfeleit. A délelőtt folyamán mindössze ketten keresték fel a takarékot. Ők a helyszínen tudták meg, hogy ma nem lesz esélyük felvenni a pénzüket. A bank elé negyed 11-kor egy pénzszállító autó érkezett, a vezetőjét beengedték, fél órát töltött bent, de csak annyit mondott nekünk, hogy a zárva tartásnak technikai okai vannak.

A BRB Bank fiókjánál nem gyülekeztek ügyfelek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem tudni, mikorra áll helyre a rend

A hálózat minden fiókja zárva van a mai napon, az ügyfelek nem használhatják a bankkártyáikat, és utalni sem tudnak - ezt tudtuk meg telefonon a pátyi fiók egyik munkatársától. A többi fióknál foglaltak voltak a vonalak. A banknál most készítik elő azt az informatikai átalakítást, amelynek segítségével 90 napig felvehetnek maximum 1 millió forintot az ügyfelek. Hogy az átalakítás kész lesz-e csütörtökre, és hogy mikorra jön helyre a bankkártyás és az utalási rendszer, azt nem tudták megmondani.

Siklós fut a pénze után

A brókerbotrány egyik legnagyobb vesztese a Siklósi Önkormányzat lehet. A város a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó DRB Banknál tartott körülbelül 170 millió forintot, a számlák zárolása miatt azonban nem tudják, hozzájutnak-e egyáltalán a pénzükhöz. Veszélybe került a bérek és a segélyek kifizetése is - írja az mno.

Neves ügyfelek

A Buda-Cash Brókerház elleni eljárás miatt körülbelül 15 ezer ügyfél nem fér hozzá befektetéseihez, köztük Schobert Norbi sem. A fitneszguru a cégen keresztül mozgatta részvényeit. A Borsnak úgy nyilatkozott: azonnal jogászhoz fordult a hírek hallatán, aki megnyugtatta: a vizsgálat lezártával hozzáférhet majd a pakettjéhez.

Zárva tartó Buda Takarék Hidegkúton 2015. február 25-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bokros nem érti

Az egykori pénzügyminiszter, Bokros Lajos szerint érthetetlen, hogy juthatott idáig a Buda-Cash ügye. Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: felvetődik az állami felügyelet felelőssége is, akik elvben rendszeresen ellenőrizték a céget.

A Facebookon már szerveződnek

Egyelőre csak hatan vannak abban a Facebook-csoportban, amelyen a Buda-Cash károsultjai gyűlhetnek össze. Várhatóan közösen szeretnék majd érvényesíteni érdekeiket.

Jelentkezzen!

Ha ön Buda-Cash-károsult és hajlandó megosztani történetét, írjon e-mailt a gazdasag@origo.hu címre!