Így válassza ki, kire bízza a pénzét

Vágólapra másolva!
Az igazi befektetés soha nem a minél magasabb hozam hajhászásáról, hanem a biztonságról és a racionális és transzparens kockázatvállalásról szól. Hiába bánunk el viszont kifogástalanul a piaci rizikóval, ha közben rossz szolgáltatóválasztással teljes befektetésünket kockára tesszük.
Vágólapra másolva!

Az értékpapír-befektetések világa nem mentes a kockázatoktól, ezzel minden befektető tisztában kell, hogy legyen. A felelős befektetési stratégia lényege éppen ezért nem is a minél magasabb hozamok elérése, hanem a kockázatok tudatos kezelése.

Ezek a kockázatok egészen sokrétűek lehetnek, kezdve a piaci hangulattól a makrogazdasági környezeten át a saját pszichénkből fakadó hibás döntésekig. Ettől igazán szép a befektetések világa.

A jó hír az, hogy ezek a piaci kockázatok józan paraszti ésszel és pár egyszerű szabály betartásával jól kezelhetők. A rossz hír, hogy hiába kezeljük a piaci kockázatokat kiválóan, mindent tönkre tehetünk azzal, ha nem a megfelelő szolgáltatót tüntetjük ki bizalmunkkal.

A partnerkockázat kellemetlen velejárója, hogy – szemben például a folyton ingadozó árfolyamokkal - igazán csak akkor tárul fel, amikor már késő, és megtörtént a baj. Egy valódi professzionális befektetési szolgáltatónál viszont a piaci kockázatokon túl tényleg nem kell attól tartanunk, hogy rajtunk kívülálló okokból kár érje a befektetésekre félretett vagyonunkat.

De hogyan lehet időben felismerni a professzionális befektetési szolgáltatókat? Az alábbiakban összefoglaljuk, milyen szempontokat tartunk kiemelten fontosnak, és mi tesz a mi szemünkben egy társaságot valódi professzionális befektetési szolgáltatóvá.

Stabil banki háttér

Egy olyan professzionális befektetési szolgáltató, amely banki háttérrel is rendelkezik, nemcsak egyszerű és bárhol hozzáférhető ügyintézést tesz lehetővé, hanem az erőteljes tőkehelyzet és a szigorú szabályozói elvárásoknak való maradéktalan megfelelés miatt a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja ügyfeleinek.

Egy fajsúlyos bank mellett működő befektetési szolgáltató ügyfelei így még a legnagyobb turbulenciákban is biztosak lehetnek benne, hogy értékpapírjaikhoz nem nyúl senki a felhatalmazásuk nélkül, a befektetési szolgáltatónál elhelyezett pénzükhöz pedig hiánytalanul hozzájuthatnak.

Józan és prudens kommunikáció

Egy professzionális befektetési szolgáltató soha nem ígér gyors és agresszív meggazdagodást, vagy akár csak kockázatmentes hozamot meghaladó, „biztos” nyereséget. Ehelyett a kockázatkezelést, hosszú távú befektetési stratégiákat és a vagyon racionális gyarapítását, de leginkább megőrzését helyezi a középpontba. A befektetések világában nincsenek tuti tippek, atombiztos nyerő stratégiák vagy aranytojást tojó tyúkok, így nem szabad ezeknek az ígéreteknek bedőlni. A biztonság viszont felbecsülhetetlen értékű.

Extrém kockázatok kizárása

Egy professzionális befektetési szolgáltató nem bátorít sok százszoros tőkeáttétel használatára, a teljes tőkénk túl nagy részét kitevő pozíciók felvételére, villámgyors „dupla vagy semmi” fogadásokra, és minden eszközzel igyekszik szigorúan korlátozni annak a lehetőségét, hogy egy ügyfél megtakarítása egy-két rossz döntés következtében elpárologjon (netán tartozásba forduljanak át).

A magasabb kockázattal járó spekulációval önmagában nincs gond, ha megfelelő keretek között végezzük. Egy professzionális befektetési szolgáltatónál sem kell lemondanunk például a magas tőkeáttétről, de ezt az extrém rizikóktól jobban védő eszközökkel érhetjük el, miközben biztosak lehetünk benne, hogy minden rejtett kockázatra felhívja a figyelmünket a szolgáltatónk.

Valódi tőkepiaci befektetések

Egy professzionális befektetési szolgáltató valódi piaci hozzáférést és valódi értékpapír-befektetéseket kínál, nem pusztán az árfolyamok alakulására vonatkozó „fogadást”. Így biztosak lehetünk benne, hogy a megbízásaink a megfelelő tőzsdén vagy piacon, annak szabályai szerint teljesülnek, az árakat a szolgáltató nem manipulálhatja. Ha veszünk például egy részvényt, akkor nem szimplán fogadást kötünk az árfolyamának alakulására, hanem valódi tulajdonosokká válunk az adott vállalatban, és megillet bennünket minden jog és védelem, ami az értékpapírokhoz kapcsolódik.

Széles termékpaletta

Egy professzionális befektetési szolgáltatónál az állampapíroktól és tőkevédett befektetési alapoktól kezdve a magasabb kockázatú befektetési alapokon, valamint közvetlen részvénybefektetéseken át egészen az említett certifikátokig a teljes befektetési paletta megtalálható. Ez alapvető feltétele annak, hogy felelős és hosszú távra szóló befektetéseket építhessünk megtakarításainkból.

A megoldás: hallgassunk a józan eszünkre!

A fenti szempontok persze önmagukban nem tűnnek nagyon bonyolultnak, a valóságban sokszor mégis figyelmen kívül hagyják őket sokan. Érdemes tudatosan végiggondolni őket, főként ha a megfelelő befektetési szolgáltató kiválasztásán fáradozunk.

A legfontosabb, hogy a józan eszünkre hallgassunk az érzelmeink és a lelkünk mélyén mindannyiunkban megbújó kapzsiság helyett. Egy professzionális befektetési szolgáltató egyébként is az eszünkre akar hatni, így könnyen felismerjük, és nyugodtan alhatunk.