Kiszivárgott az EU-USA egyezmény tervezete

2015.02.26. 11:20

Kiszivárgott az unió tervezete az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi egyezményről. A tervezet kiveszi az egészségügyi szolgáltatásokat az egyezmény hatálya alól, de nem biztos, hogy teljes egészében. Előfordulhat, hogy az amerikai magán-egészségügyi cégek beperelhetik majd az unió kormányait, ha hátrányosan különböztetik meg őket.

Az egészségügyi szolgáltatások nem kerülnének az Európai Unió és az Egyesült Államok közt kötendő szabadkereskedelmi megállapodás hatálya alá. Legalábbis ez szerepel abban a dokumentumban, amit a BBC-nek sikerült megszereznie. A 103 oldalas dokumentum Brüsszel feltételeit tartalmazza, és felsorolja, mely területeket akarnak kivonni a szabadkereskedelmi megállapodás hatálya alól.

Az EU fenntartja magának

Az egészségügyről a tervezet így fogalmaz: „Az EU fenntartja magának a jogot arra, hogy bármilyen intézkedést bevezessen vagy fenntartson minden olyan egészségügyi szolgáltatással kapcsolatban, ami bármiféle állami finanszírozást kap.” Az unió és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodás ugyanezt a kitételt tartalmazza, a brit kereskedelmi miniszter szerint a szöveg biztosítja, hogy a közegészségügy ne essen az egyezmény hatálya alá.

Amerikai magánegészségügy

A szabadkereskedelmi egyezmény azért fontos az egészségügy szempontjából, mert ez fogja szabályozni, az amerikai magán-egészségügyi cégek hogyan jelenhetnek meg az európai piacon, és milyen lehetőségeik lesznek.

Az amerikai egészségügyi cégek megjelenhetnek az uniós piaconForrás: MTI/Varga György

A cégek perelhetnek

Az egyezmény ellenzői pont ezért elégedetlenek a most kiszivárgott dokumentumban található megfogalmazással. Úgy tűnik, az egészségügyi szolgáltatásokat ez kiveszi az egyezmény hatálya alól, de nem egyértelmű, a vitás kérdések rendezését hogyan szabályozza a tervezet. Az egyezmény általában véve megengedi a külföldi befektető cégeknek, hogy bepereljék a helyi kormányzatokat, ha azok hátrányosan különböztetik meg őket.

Ha ez az egészségügyi szolgáltatókra is vonatkozik, akkor egy magáncég beperelheti az érintett államot, például miután az úgy dönt, hogy egy szolgáltatást visszavesz állami kézbe.