Németország nem fizet a hitelezőinek

merkel látogatás Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án
Angela Merkel találkozója Áder János köztársasági elnökkel a Sándor palotában 2015 február 2-án
Vágólapra másolva!
Németország negatív hozammal adott el ötéves lejáratú állampapírt, vagyis a befektetők hajlandóak fizetni azért, hogy Németországnak hitelezhessenek. A befektetőknek jobban megéri alacsony negatív hozam mellett állampapírt venni, mint bankba tenni a pénzt, ráadásul az állampapírokon várhatóan haszonnal adhatnak túl a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Történetében először Németország negatív hozammal adott el ötéves lejáratú állampapírokat. Berlin 3,28 milliárd eurónyi állampapírt adott el február 25-én, szerdán, a papírok 2020 áprilisában járnak le. A papírok átlagos hozama mínusz 0,08 százalék, tudósít a Marketwatch.com. Ez lényegében azt jelenti, hogy a hitelezők hajlandóak pénzt fizetni Németországnak azért, hogy finanszírozhassák az államadósságát.

Haszonnal eladhatják

Már ha megvárják, amíg a papírok öt év múlva lejárnak. Több elemző, például Jens Peter Sorensen a Danske Banktól és Alberto Gallo a Royal Bank of Scotlandtól arra számít, hogy a papírok ára a közeljövőben emelkedni fog, ezért azok a befektetők, akik most vásároltak a negatív hozamú német állampapírokból hamarosan nyereséggel adhatnak túl rajtuk. Az árakat az Európai Központi Bank márciusban induló kötvényvásárlási programja szinte biztosan fel fogja hajtani.

Olcsóbb, mint bankba tenni

A német állampapírok azért kelhetnek el negatív hozammal, mert általában véve alacsonyak a kamatok. A német állampapírokat viszont nagyon biztonságosnak ítéli a piac, és a befektetők még a kicsi negatív hozammal is jobban járnak, mint ha bankba tennék a pénzüket, a bankok ugyanis kezelési költséget számítanak fel.

Jobban megéri a negatív hozamú állampapír, mint bankba tenni a pénzt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Németország a második

Az eurózónából Németország a második állam, amelyiknek valaha sikerült negatív hozammal ötéves állampapírt eladnia. Finnország volt az első nem sokkal korábban, szintén 2015 februárjában.