Ismerős nézhet a végrehajtók körmére

Patyi Gergely államtitkár beszél felszólal Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2015. február 26.
Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtti kérd
Budapest, 2015. február 26. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. február 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az államtitkár ismerősének cégével világíttatja át a végrehajtói kamara informatikai rendszerét az Igazságügyi Minisztérium. A vizsgálatot épp az összeférhetetlenségek miatt és a szervezetet ért panaszokra reagálva rendelték el, mielőtt egy eddig tetszhalott cég kapta volna meg a megbízást.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát ért panaszok miatt az Igazságügyi Minisztérium egy miniszteri biztost nevezett ki a szervezethez, és megkezdte az átvilágítását. Az Origo birtokába jutott információk szerint az átvilágítási feladatok egy részét a felelős államtitkár, Patyi Gergely volt üzlettársának a cége kapta meg.

A MainSoft Kft. úgy végezheti el az informatikai rendszer átvilágítását, hogy a nyilvános cégadatok szerint eddigi éves árbevételei nem haladták meg a 100 ezer forintot.

A MainSoft Kft. tulajdonosával, Antolik Gyulával Patyi Gergelynek volt egy közös cége is egészen január 22-éig, bőven a vizsgálat megkezdése utánig. A közös cég, a Credit Controll Végrehajtó és Információ Szolgáltató Kft. 2013-ban közel 253 millió forintos forgalmat bonyolított le, és 28 millió forint adózás utáni eredményt ért el, székhelye megegyezik a MainSoftéval.

Nem akkor, nem úgy

Megkérdeztük az államtitkárt is az átvilágítás részleteiről. A válaszból kiderül, hogy az Igazságügyi Minisztérium a Main Soft Kft.-vel 2015. február 2-án kötött megbízási szerződést.

A szerződés időtartama tavaly december elsejétől február végéig szólt. Patyi Gergely 5 százalékos tulajdonosi érdekeltsége a Credit Controll Kft.-ben 2015. január 22-én szűnt meg

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez utóbbi a válasz arra is, hogy az államtitkár miért nem tüntette fel a legfrissebb vagyonnyilatkozatában az érdekeltségét.

Rendkívül furcsa, de van ilyen

Mivel a szóbeli megállapodások is érvényesek, a megbízások teljesítésének megkezdése után is van lehetőség arra, hogy lepapírozzák a dolgokat a felek – mondta kérdésünkre egy ügyvéd. Ugyanakkor rendkívül ritka és különösen kormányzati körökben furcsa, hogy így állapodnak meg a felek, és szerződés nélkül adjanak ki esetlegesen olyan kényes adatokat, amelyek az elmúlt években a végrehajtói kamaránál felhalmozódtak.

Nulla nyereséggel is a legjobb választás

Az államtitkár válasza alapján Patyi Gergely még tagja volt a Credit Kontrollnak, amikor a MainSoft megkezdte a kamara informatikai rendszerének átvilágítását.

Patyi Gergelynek 5 százalékos tulajdonrésze volt az Antolik Gyulával közös cégben január 22-éig Forrás: Opten, Origo

A MainSoftnak 2009-tól 2013-ig nem volt 100 ezer forintnál nagyobb forgalma. Eredménye a legutóbbi ismert üzleti év szerint -78 ezer forint volt. A minisztérium mégis úgy gondolhatta, hogy ez a cég a legalkalmasabb egy olyan testület átvilágítására, mint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.

Ha a cégben nem is, az emberben bízik

Patyi Gergely államtitkár a hozzá címzett kérdéseinkre adott válaszában azonban nem is csak a cégre, hanem az emberre is hivatkozik.

A válaszban az áll, hogy "dr. Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének az elnökségi tagja.

a nagytömegű követeléskezelésben, a cég szakmai felkészültsége tette alkalmassá a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara számítástechnikai ellenőrzésére".

Mennyi a pontos összeg?

Az informatikai mellett van egy gazdasági és egy jogi átvilágítás is, de az átvilágítást végző további cégek neve, a szerződések tartalma vagy az összege még nem ismert. A minisztérium sajtófőnöke azt válaszolta, hogy ezek a vizsgálat lezárása után lesznek nyilvánosak.

Az Origo a szerződések megismerése érdekében közérdekű adatigénylést nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumnak.

A devizahitelesek kilakoltatása kapcsán is több panasz érkezett a kamara ellen Forrás: MTI/Komka Péter

Az eddigi eredmények lesújtóak Patyi szerint

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ellen valóban több panaszt nyújtottak be az elmúlt években. A szakmából többen egyetértenek azzal, hogy tenni kell valamit a rendszer megreformálásáért, az átvilágítás módját azonban értetlenséggel fogadták. Nem értik például, hogy miért nem egy független auditort kértek fel a munkára.

Eredmény ennek ellenére már van. Február 9-én Patyi Gergely a Kossuth rádiónak nyilatkozott az informatikai átvilágítás eddigi eredményeiről. Akkor még a vizsgálat lezárulta előtt mondta, hogy „sajnos az informatikai rendszerek sem annyira megbízhatóak, mint ahogy számítottunk rá, illetve hát az adatvédelmi szempontokat sem mindig megfelelően tartják be az egyes végrehajtók".