Az államtitkár ismerősének cégével világíttatja át a végrehajtói kamara informatikai rendszerét az Igazságügyi Minisztérium. A vizsgálatot épp az összeférhetetlenségek miatt és a szervezetet ért panaszokra reagálva rendelték el, mielőtt egy eddig tetszhalott cég kapta volna meg a megbízást.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát ért panaszok miatt az Igazságügyi Minisztérium egy miniszteri biztost nevezett ki a szervezethez, és megkezdte az átvilágítását. Az Origo birtokába jutott információk szerint az átvilágítási feladatok egy részét a felelős államtitkár, Patyi Gergely volt üzlettársának a cége kapta meg.

A MainSoft Kft. úgy végezheti el az informatikai rendszer átvilágítását, hogy a nyilvános cégadatok szerint eddigi éves árbevételei nem haladták meg a 100 ezer forintot.

A MainSoft Kft. tulajdonosával, Antolik Gyulával Patyi Gergelynek volt egy közös cége is egészen január 22-éig, bőven a vizsgálat megkezdése utánig. A közös cég, a Credit Controll Végrehajtó és Információ Szolgáltató Kft. 2013-ban közel 253 millió forintos forgalmat bonyolított le, és 28 millió forint adózás utáni eredményt ért el, székhelye megegyezik a MainSoftéval.

Nem akkor, nem úgy

Megkérdeztük az államtitkárt is az átvilágítás részleteiről. A válaszból kiderül, hogy az Igazságügyi Minisztérium a Main Soft Kft.-vel 2015. február 2-án kötött megbízási szerződést.

A szerződés időtartama tavaly december elsejétől február végéig szólt. Patyi Gergely 5 százalékos tulajdonosi érdekeltsége a Credit Controll Kft.-ben 2015. január 22-én szűnt meg

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez utóbbi a válasz arra is, hogy az államtitkár miért nem tüntette fel a legfrissebb vagyonnyilatkozatában az érdekeltségét.

Rendkívül furcsa, de van ilyen

Mivel a szóbeli megállapodások is érvényesek, a megbízások teljesítésének megkezdése után is van lehetőség arra, hogy lepapírozzák a dolgokat a felek – mondta kérdésünkre egy ügyvéd. Ugyanakkor rendkívül ritka és különösen kormányzati körökben furcsa, hogy így állapodnak meg a felek, és szerződés nélkül adjanak ki esetlegesen olyan kényes adatokat, amelyek az elmúlt években a végrehajtói kamaránál felhalmozódtak.

Nulla nyereséggel is a legjobb választás

Az államtitkár válasza alapján Patyi Gergely még tagja volt a Credit Kontrollnak, amikor a MainSoft megkezdte a kamara informatikai rendszerének átvilágítását.

Patyi Gergelynek 5 százalékos tulajdonrésze volt az Antolik Gyulával közös cégben január 22-éigForrás: Opten, Origo

A MainSoftnak 2009-tól 2013-ig nem volt 100 ezer forintnál nagyobb forgalma. Eredménye a legutóbbi ismert üzleti év szerint -78 ezer forint volt. A minisztérium mégis úgy gondolhatta, hogy ez a cég a legalkalmasabb egy olyan testület átvilágítására, mint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara. 

Ha a cégben nem is, az emberben bízik

Patyi Gergely államtitkár a hozzá címzett kérdéseinkre adott válaszában azonban nem is csak a cégre, hanem az emberre is hivatkozik.

A válaszban az áll, hogy "dr. Antolik Gyula a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének az elnökségi tagja. A cég és a vezetője komoly tapasztalatokkal rendelkezik a nagytömegű követeléskezelésben, a cég szakmai felkészültsége tette alkalmassá a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara számítástechnikai ellenőrzésére".

Mennyi a pontos összeg?

Az informatikai mellett van egy gazdasági és egy jogi átvilágítás is, de az átvilágítást végző további cégek neve, a szerződések tartalma vagy az összege még nem ismert. A minisztérium sajtófőnöke azt válaszolta, hogy ezek a vizsgálat lezárása után lesznek nyilvánosak.

Az Origo a szerződések megismerése érdekében közérdekű adatigénylést nyújtott be az Igazságügyi Minisztériumnak.

A devizahitelesek kilakoltatása kapcsán is több panasz érkezett a kamara ellenForrás: MTI/Komka Péter

Az eddigi eredmények lesújtóak Patyi szerint

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ellen valóban több panaszt nyújtottak be az elmúlt években. A szakmából többen egyetértenek azzal, hogy tenni kell valamit a rendszer megreformálásáért, az átvilágítás módját azonban értetlenséggel fogadták. Nem értik például, hogy miért nem egy független auditort kértek fel a munkára.

Eredmény ennek ellenére már van. Február 9-én Patyi Gergely a Kossuth rádiónak nyilatkozott az informatikai átvilágítás eddigi eredményeiről. Akkor még a vizsgálat lezárulta előtt mondta, hogy „sajnos az informatikai rendszerek sem annyira megbízhatóak, mint ahogy számítottunk rá, illetve hát az adatvédelmi szempontokat sem mindig megfelelően tartják be az egyes végrehajtók".