A jövő héttől kártalanítják a devizahiteleseket

Vágólapra másolva!
A  jövő héttől kezdődően minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosításból és az árfolyamrésből származó bevételüket - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Korábbi ítéletek alapján a pénzügyi intézményeknek március elsejétől meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium információi szerint a bankok felkészültek rá, ennek érdekében számos informatikai fejlesztést végrehajtottak.

Nem alkotmányellenes

Varga Mihály felidézte, hogy az Alkotmánybíróság januári döntése kimondta azt is, hogy a bankok elszámoltatásáról szóló törvény összhangban van az alaptörvénnyel, ezért jogi kifogásokkal nem kerülhető meg a végrehajtása.

3600 milliárdot forintosítottak

A miniszter beszélt a devizaalapú hitelek forintosításáról is, amelyek során 3600 milliárd forint hitelt forintosítottak. Elmondása szerint ezzel "közel félmillió család otthonát védte meg a kormány a szélsőséges és előre nem kiszámítható árfolyam-változásoktól."