Ezermilliárdok mehetnek el 4G-s fejlesztésekre

Mobilszolgáltatók éves beruházásai (milliárd USD)
Vágólapra másolva!
Már csak egyet kell aludni, és indul a mobilvilág legfontosabb éves eseménye, az MWC azaz a GSMA Mobile World Congress. A konferencia legfontosabb szereplői továbbra is az okostelefonok lehetnek, ugyanakkor nagy hangsúly helyeződhet a hálózatfejlesztésekre is.
Vágólapra másolva!
  • A március 2-án kezdődő esemény egyik központi témája a mobilszolgáltatók jövőbeni költekezései lehetnek, ugyanis a soron következő évek igen nagy horderejű hálózatfejlesztéseket hozhatnak. A cél a gyorsabb, ugyanakkor alacsonyabb energiaigényű adatátvitel lehet, miközben az okostelefonok, tabletek, és asztali PC-k mellett újabb eszközöket csatlakoztathatunk majd a hálózatra.
  • A mobilszolgáltatók igen komoly összegeket fordítanak hálózataik fejlesztésére a növekvő adatéhség következtében. Az elkövetkezendő években a 4G-s fejlesztések dominálhatnak, amelyre mintegy 1,7 ezer milliárd dollárt k(még számmal leírva is döbbenetesen sok: 1 700 000 000 000) ölthetnek el a 2014-2020-as időszakban a GSMA decemberi prognózisa szerint.
  • Hogy ez milyen nagy tételnek is számít, azt jól mutatja az is, hogy 2009 és 2013 között nagyjából 878 milliárd dollárt költöttek el a távközlési cégek a 3G-s hálózatfejlesztések keretében. Azaz a 4G-s kiadások hozzávetőleg a 3G-s beruházások duplájára rúghatnak.
Mobilszolgáltatók éves beruházásai (milliárd USD) Forrás: GSMA Intelligence

Ezután jön még csak a java

  • És hogy mi lesz ezután? Hát jön az 5G, amellyel kapcsolatban nemrégiben adatátviteli rekordot állítottak fel brit tudósok. A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központja szakembereinek sikerült másodperceként egy terabit adatot továbbítani vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb egy ma még kifejezetten gyorsnak számító 4G-s kapcsolaténál. Persze egyelőre még csak egy laborban sikerült felállítani a sebességrekordot, ami például jóval gyorsabb, mint az üvegszálas technológiák.