Matolcsyék miatt több a hitel

2015.03.02. 13:03

2014 utolsó negyedévében kicsivel nőtt a vállalatok hitelállománya, de ez csak a jegybank növekedési hitelprogramjának köszönhető, azon kívül csökkenés volt. A hitelfeltételek szigorúak, és több bank további szigorításokat jelzett a jegybanknak.

2014-ben a negyedik negyedévben kismértékben tovább bővült a vállalati hitelállomány, éves összevetésben 2,4 százalékkal, mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. A bővülés elsősorban a jegybank növekedési hitelprogramján (nhp) belül megvalósuló hosszú lejáratú forinthiteleknek köszönhető. A vállalati hitelezésben a növekedési programon kívül eső részt továbbra is a tartós állományleépülés és a szigorú hitelfeltételek jellemzik, tájékoztatott Vonnák Balázs.

Csökkent a hitelállomány

Az új forinthitel-szerződések közel felét az nhp keretében kötötték. A hitelprogramtól eltekintve a vállalati hitelállomány 4 százalékkal zsugorodott, mondta az igazgató. A jegybank elemzése szerint 2014 negyedik negyedévében a vállalati hitelállomány mintegy 108 milliárd forinttal emelkedett a tranzakciók hatására, összességében 2014 volt az első olyan év a válság kitörése óta, amelynek során a hitelfelvételek és törlesztések egyenlege pozitív volt. A tavalyi utolsó negyedévben 637 milliárd forint új hitelt helyeztek ki, amelynek nagyobbik részét a forinthitelek tették ki. Az nhp kihasználtsága december végére megközelítette a 600 milliárd forintot.

Nem élénkült a hitelezés

A jegybank növekedési hitelprogramján kívüli kkv hitelezés a historikusan is alacsony szinten lévő hitelkamatok ellenére sem élénkült, a hitelpiac ezen részét továbbra is visszaeső állomány, míg az új folyósítások esetében szigorú hitelfeltételek, valamint rövid, többségében 2 éven belüli futamidők jellemzik. A tavalyi utolsó negyedévben a hitelezési felmérésben megkérdezett bankok csupán egyötöde enyhített a hitelfeltételeken, így a korábbi szigorításokat is figyelembe véve a feltételek szintje még túlzottan szigorúnak számít, véli Vonnák Balázs.

Hiába alacsonyak a kamatok, nem élénkül a hitelezésForrás: MTI/Beliczay László

 

A feltételek szigorítása

A háztartások hitelezésében folytatódott a hitelállomány leépülése a negyedik negyedévben, azonban az újonnan kibocsátott háztartási hitelek volumene az előző év azonos időszakához képest érdemben bővült. A hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a lakáscélú hitelek feltételeinek változatlansága mellett enyhültek a fogyasztási hitelek feltételei, azonban a következő fél évre előretekintve a bankok mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek feltételeinek szigorítását jelezték.

Verseny indulhat

A forintosítást követően élénkülhet a bankok közötti verseny, állítja a jegybank igazgatója. Az elszámolást és forintosítást követően az ügyfeleknek 60 napjuk van arra, hogy felmondják a bankjukkal a hitelszerződést, a felmondást követően pedig 90 napon belül rendezni kell a tartozást. Ha ez refinanszírozással valósul meg, akkor a fogyasztót nem terhelheti ezzel kapcsolatban semmilyen költség, így erőteljes verseny indulhat a jobb ügyfelekért, a hitelpiac újraelosztása kezdődhet el. A forintosított hitelek esetében meghatározott időközönként az ügyfél kedvezőbb konstrukcióra válthat.