Vágólapra másolva!
Rendkívüli kamatemelést hajtott végre az ukrán jegybank, míg az európai tőzsdék kisebb mínuszban időztek.
Vágólapra másolva!
  • Az ukrán jegybank 19,5 százalékról 30 százalékra emelte az irányadó rátát, a döntés azok közé az intézkedések közé tartozik, amelyeket az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására hoznak. Érvényben maradt az is, hogy az exportőr vállalatok devizabevételüknek 75 százalékát kötelesek beváltani. Hétfőn az ukrán parlament egy sor olyan döntést is elfogadott, amely az IMF mentőcsomag odaítéléséhez szükséges lenne. Erről március 11-én dönt majd a nemzetközi szervezet. A hrivnya árfolyama a hírekre komolyabb erősödésbe kezdett, és jelenleg a dollárral szembeni jegyzések 24,3 körül ingadoznak, holott hétfőn még 33 fölött is járt a keresztárfolyam.
  • A nemzetközi tőzsdéken nincsenek nagy elmozdulások, ugyanakkor az európai vezető indexek a negatív tartományban időznek, míg az USA-ban szintén kisebb korrekció jöhet nyitásban a tegnapi csúcsdöntések után.
  • Itthon is elromlott a kezdeti jó hangulat, az OTP (4220 forint) közel egy százalékos csökkenésben áll, míg a Richter (3799 forint) minimális mínuszban időzik. A Magyar Telekom ellenben rég nem látott magasságokba kapaszkodott ma, ugyanis árfolyama megfordult 400 forint felett is. Ráadásul komoly forgalom van a telekompapírban (1,3 milliárd forint). A Magyar Telekom részvényére még korábban hívtuk fel ügyfeleink figyelmét.
  • Új okostelefont mutatott be a BlackBerry (Nasdaq: BBRY) a barcelonai technológiai eseményen. A BlackBerry Leap nevű új készüléke nagyjából 275 dollárért lesz elvihető, és a régi Z3-ast cseréli le. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy jó úton járnak az elindított reorganizációs folyamatukban. Ma nyitás előtt 0,8 százalékos pluszban áll a részvény.
  • A Citigroup (NYSE: C) bejelentette, hogy 4,25 milliárd dollárért eladja a OneMain Financial Holdings nevű cégét a SpringLeaf-nek (NYSE: LEAF). A tranzakció is része a Citi korábban bejelentett reorganizációs folyamatának, aminek keretében leépítenek bizonyos egységeket. A részvény 0,5 százalék körüli pluszban nyithat.
  • 4,5 százalékos pluszban nyithat a Best Buy (NYSE: BBY). A befektetői figyelem az után élénkült fel a vállalat papírjai iránt, hogy a vállalat vezetői nemcsak egy 51 centes rendkívüli osztalék kifizetését jelentették be, hanem azt is, hogy a rendes negyedéves osztalék 21 százalékos megemeléséről, illetve három év alatt 1 milliárd dollárnyi részvény visszavásárlásáról is döntöttek. A vállalatnak emellett negyedéves eredményei is jól sikerültek. A legutóbbi negyedévében tisztított EPS soron (tény: 1,48 dollár, várt: 1,35 dollár) és a legalább egy éve nyitva tartó üzletek árbevételének növekedése (tény: 2 %, várt: 1,7 %) tekintetében is az elemzői várakozások fölött tejesített a cég.
  • 6 százalékkal növekedtek februárban a Fiat-Chrysler (NYSE, Milánó: FCA) amerikai autóértékesítései, ezzel pedig összesen több mint 163 ezer autót adott el a vállalat. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a Chrsysler márka eladásai 13 százalékot, a Jeep értékesítései pedig 21 százalékot emelkedtek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ugyanakkor a részvény árfolyama 1,5 százalékhoz közeli mínuszban van, míg New Yorkban közel két százalékos mínuszban nyithat a papír.
  • Csökkenteni tudta nettó veszteségét a Caesars Entertainment (Nasdaq: CZR), bár még így is 7 dolláros részvényenkénti veszteséget (várt: -1,65 dollár) ért el a kaszinók üzemeltetésével is foglalkozó vállalatcsoport. A céget igen negatívan érintette az is, hogy az olyan nagy ázsiai szerencsejáték paradicsomokban, mint Makaó és Szingapúr nem tudott területet szerezni. A cég papírjai közel 8 százalékos mínuszban nyithatnak.
  • Jelentősen csökkent a Kate Spade (NYSE: KATE) részvényenkénti nyeresége az elmúlt negyedév során éves alapon, ráadásul tisztított EPS-e a várakozások alatt alakult (tény: 24 cent, várt: 28 cent). A vállalat árbevétele viszont 44,7 százalékos növekedést emelkedett éves szinten, és ezzel az elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlnia (tény: 399 millió dollár, várt: 390 millió dollár). A vegyes eredményeket követően a részvény 0,6 százalékos mínuszban nyithat.