Budapest nincs a legdrágább városok közt

Újév Szingapúrban
Újév Szingapúrban
Vágólapra másolva!
Szingapúr lett a világ legdrágább, Csennai a legolcsóbb városa, ami a megélhetést illeti. Budapest nem került be az első tízbe.
Vágólapra másolva!

Szingapúr a világ legdrágább városa az Economist Intelligence Unit (EIU) vizsgálata szerint. Budapest nem került be az első tízbe. Az EIU félévente teszi közzé a jelentését arról, hogy az általuk vizsgált 133 világváros közül melyikben a legdrágább a megélhetés. A vizsgálat során 160 árut és szolgáltatást vesznek figyelembe, többek közt élelmiszereket és ruházati cikkeket, tömegközlekedési árakat.

Svájc nyerne

Az első öt helyezett pozíciója változatlan az előző vizsgálathoz képest, ami az EIU szerint rendkívül ritka. Íme, a tíz legdrágább város a világon:

  1. Szingapúr
  2. Párizs
  3. Oslo
  4. Zürich
  5. Sydney
  6. Melbourne
  7. Genf
  8. Koppenhága
  9. Hongkong
  10. Szöul

A vizsgálat készítői szerint a felmérés még az előtt készült, hogy a svájci jegybank engedte volna a frank árfolyamának erősödését. Ha ezt figyelembe vették volna, akkor Zürich és Genf megelőznék Szingapúrt.

Szingapúr volt a legdrágább város, de az erős frank óta a svájci városok már előzik Forrás: MTI/Wallace Woon

India a lista végén

A lista végére több indiai város került, az utolsó ötből három:

  • Karacsi
  • Bengaluru
  • Caracas
  • Mumbai
  • Csennai

India Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága, de az elmúlt években a növekedés lassult, és erős volt a deflációs nyomás, ezért került indiai három város is a legolcsóbbak közé.

Az elejéről a végére

A legnagyobb változást az előző felméréshez képest Caracas esetében láthatjuk: 124 helyet zuhant, legutóbb még a hatodik legdrágább város volt. A változást a venezuelai pénz, a bolívar esése okozta.