Lecserélik a Főgáz túlméretezett mérőóráit

2015.03.03. 16:16

A Főgáz sok helyen a szükségesnél nagyobb ellátásra méretezett mérőórákat szerelt fel, ami magasabb költségekkel jelentett az ügyfeleknek. Pénzvisszafizetés nem lesz, de az órákat lecserélik.

A Főgáz a fogyasztók jelentős részénél a szükségesnél nagyobb ellátásra méretezett mérőórákat szerelt fel. Ez magasabb költséggel járt, és a fogyasztóknak kellett megfizetniük, mondta el Németh Lászlóné, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. A megvizsgált 1880 társasházból 513-at és a megvizsgált 6139 nem lakossági fogyasztóból 2009-et tartottak magasabb elszámolási kategóriákban.

A Főgáz fizeti

A Főgáz ezért az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete alatt megkezdi ezeknek a mérőóráknak a cseréjét és a szolgáltatások díját a tényleges fogyasztáshoz igazítja. Az óracserét is a cég finanszírozza, jelentette be az államtitkár.

Pénzvisszatérítés nem lesz

Pénzvisszatérítés nem lesz, mondta az államtitkár, mert az nagyon nehéz lenne, egy folyamatról, hosszú idő alatt kialakult helytelen gyakorlatról van szó. Azt tudják ígérni, mondta, hogy ahol nagyobb teljesítményű órák működnek, azokat lecserélik. A túlszámlázás mértéke az államtitkár szerint milliárdos nagyságrendet tehet ki, pontos összeget azonban nem tudott mondani.

Pénzvisszatérítés nem lesz, az nagyon nehéz lenneForrás: MTI/Illyés Tibor

 

Nem elszigetelt eset

Az államtitkár szerint nem elszigetelt esetről van szó, ezért ahogy hozzákapcsolják az ENKSZ-hez az áram-, majd később a távhőellátást, ezeket a vizsgálatokat ezeken a területeken is el kell végezni. Azoknál a szolgáltatóknál, amelyeknél az állam tulajdonosként nincs jelen, nincs lehetősége ilyen mélységű vizsgálatokra, így ezeknél az adatokat a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. fogja elemezni, hogy az esetleges anomáliákra fény derüljön

Átvilágították

A Főgáz tulajdonjoga 2014-ben több lépcsőben a magyar államhoz került. A tulajdonosváltást követően megkezdték a cég átvilágítását. A Főgáz a vizsgálat szerint a jogszabályoknak megfelelően látta el feladatát, a túlméretezett órákat leszámítva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK