A Liget Projekt nem túrja ki a hajléktalankórházat

liget raktar
Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ látványterve. Előtérben a raktárközpont, mögötte az eredetileg zsidó imaháznak épült látogatóközpont, háttérben egy régi kórházépület, amiben egy kutatóintézet kap majd helyet
Vágólapra másolva!
A Szabolcs utcai hajléktalankórház mellé tervezik felhúzni a Városliget múzeumainak restaurációs és raktározási központját. A hajléktalankórház marad a mostani helyén, de a közös közművek miatt az építkezés érintheti a működését. Eddig nem egyeztettek velük a beruházás hatásairól.
Vágólapra másolva!

A hajléktalankórháznak sem az épületét, sem az intézményét nem érinti az ugyanarra a telekre tervezett raktározási és restaurálási központ, ami a Liget Budapest Projekt keretében valósul majd meg, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Origo kérdésére. A hajléktalankórház csak a Szabolcs utca 33-35. alatti ingatlan 3-as épületét használja.

Állami tulajdon

A telek állami tulajdon, a Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) kezeli. A kormány már beterjesztette azt a törvénymódosítást, ami ennek egy részét, egész pontosan a 2007-ben bezárt Szabolcs utcai kórház épületegyüttesének középső szeletét a Városliget Zrt. kezelésébe helyezi. A hajléktalankórház, vagyis a Budapesti Módszertani Központ és Intézményei (BMSZKI) részlege a szélső, Dózsa György út felőli harmadban van. Az épületet a budapesti önkormányzat bérli az MNV-től.

Eddig nem egyeztettek

A hajléktalankórház bár hivatalosan a Szabolcs utca 33-35. szám alatt található, gyakorlatilag a Vágány utcából lehet bemenni. Pelle József, a BMSZKI igazgatója kérdésünkre azt nyilatkozta, a restaurálási központ építése érintheti a hajléktalankórház működését, mert hiába a külön bejárat, a közműcsatlakozások nincsenek szétválasztva.

A BMSZKI-val egyébként eddig senki sem egyeztetett a tervezett építkezésről.

Pozitív hatással lesz

Ugyan a hajléktalankórházat közvetlenül nem érinti a restaurációs központ, de az Emmi szerint az egész terület általános rendezettségét és jobb infrastruktúráját igen. Baán László, a Liget Projekt miniszteri biztosa a tervek bemutatásakor azt mondta, remélik, a beruházás a szomszédos telkeken is be fog vonzani új befektetéseket, és az egész környékre pozitív hatással lesz.

150 fős átmeneti szálló

A BMSZKI Szabolcs utcai részlegében a 150 fős átmeneti szálló mellett fekvő- és járó beteg ellátást biztosítanak hajléktalanoknak, emellett 24 órás háziorvosi ügyeletet és napi 8 órás háziorvosi rendelést. A részleg a kormány Fűtött utca programjának része, 2010 és 2014 között néhány százmillió forintos összegből hozták létre.

13,5 milliárd az ára

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK) a Liget Projekt során megújuló Szépművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műkincsgyűjteményeit helyezik majd el. A Liget Projekt összköltségét 150 milliárd forintra becsülik, ebből körülbelül 13,5 milliárdba kerül majd az OMRRK.

Ilyen lesz az OMRRK komplexuma Forrás: ligetbudapest.org

Öt épületből fog állni

Az OMRRK öt épületből fog állni, legnagyobb épülete egy föld alá négyemeletnyire lenyúló, felfelé háromszintes raktár lesz, összterülete eléri majd a 30 ezer négyzetmétert. A kivitelező az egykori zsidó imaházat restaurálni szeretné, az épületbe látogatóközpontot szánnak. Az OMMRK területén lesz majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, a KEMKI is, ami majd csak 2016-ban kezd el működni.