A milliárddolláros Twitter-üzenet

Uber
Az Egyesült Államokon kívül 53 országban hadakozik a taxivállalatokkal
Vágólapra másolva!
„Nekem van ötletem, beszéljük meg e-mailben” – és egy emotikon. Ezen a néhány szón is múlt az Egyesült Államok leggazdagabb, legjövedelmezőbb és leghíresebb startupjának sikersztorija. Az idézet részlet két olyan ember üzenetváltásából a Twitteren, akik azelőtt sosem látták egymást.
Vágólapra másolva!

A hét elején írtunk a világ legértékesebb startupjairól. A csúcstartó Xiaomi után mindjárt az Egyesült Államok legmenőbb vállalkozása, az Uber következik, 41 milliárd dollárt ér.

2010 januárjában egy akkor ismeretlen, de már egy éve működő startup alapítója, Travis Kalanick eleresztett egy kérdést a Twitteren. Termékmenedzsert és üzletfejlesztőt keresett egy „új, bombasztikus vállalkozói fejlesztéshez”. A tvitre bizonyos Ryan Graves jelentkezett ("here's a tip. email me :)" – vagyis van ötlete arra, ki tudna segíteni), aki addig a General Electricnél volt adatbázis-elemző. Nagyon szeretett volna a Foursquare csapatánál munkába állni, de nem vették fel. Ezért aztán ingyen dolgozott nekik.

Az Egyesült Államokon kívül 53 országban hadakozik a taxivállalatokkal Forrás: AFP/Britta Pedersen

Ebből kiindulva eléggé valószínű, hogy fanatikus startupper lehetett, olyan, akire ezerszer igaz, hogy nem a pénz motiválja. De azt álmában sem gondolhatta sem ő, sem a később mérhetetlenül sikeres vállalkozás bármelyik alapítója, hogy ennek a Twitter-beszélgetésnek köszönhetően öt évvel később a Forbes milliárdosai közé fog tartozni.

Graves lett az Uber első alkalmazottja. Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, március 1-jén lépett be a céghez, ahol egy ideig CEO is volt. Később operációs igazgató lett, és a mai napig az. Kalanick szerint kezdetben heti 15-20 órát dolgoztak. Megvitatták, hogyan bővítsék a sofőrhálózatot, hogyan árazzanak, mikor mit fejlesszenek a szolgáltatáson. Az előzmények tekintetében egészen természetes, hogy Graves azonnal felvette a startupos ritmust. Szívügye lett, hogy az Uberre egész San Francisco felfigyeljen. És persze hogy utána ne álljon meg a növekedés.

Idén az Uber topmenedzserei – a két alapító, Travis Kalanick és Garrett Camp, meg Ryan Graves – átlépett egy határt: mindhárman felkerültek a Forbes milliárdoslistájára. Az Uber pedig már a befektetés ötödik köréig jutott. Összesen 5,9 milliárd dollár tőkét kapott az indulása óta, ez egészen példátlan a startupok között.