Egyre erősebb a dollár

dollár
Vágólapra másolva!
Bár hetekkel ezelőtt azt gondolhattuk volna, hogy a dollár ereje a nagy hegymenet után kifullad, most nagyon úgy tűnik, hogy még egy kis korekcióra sem futja a zöldhasútól. Már nem sok választ el attól, hogy a dollár új, 2003 óta nem látott lokális csúcsra erősödjön az euróval szemben. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank eurógyengítő politikája, illetve az ennek részeként hamarosan meginduló kötvényvásárlási program tesz arról, hogy a közös európai fizetőeszköz ne tudjon érdemben erősödni a dollárhoz képest. Bár az elmúlt hetekben a görög problémák megálljt parancsoltak az euró vesszőfutásának, ez csak ideig-óráig tartott, lassan új lokális mélypontra gyengül a dollárral szemben.

Erre egyébként minden esély adott a grafikon jelzései alapján. Egy zászló formációból folytatja ugyanis erősödését a dollár, amiből az 1-es, vagyis a paritás szerinti dollár/euró árfolyam adódik célszintként. Az MACD indikátor is folytatódó dollár erőt jelez annak ellenére is, hogy az elmúlt hetekben már egyre túlzottabbá vált a dollár melletti pozícionáltság.

Az EURUSD napi grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

A dollárbika még rúghat egy utolsót, aztán majd meglátjuk, hogy a paritásról végre elindul-e némi korrekció a devizapárban. Azt mondani sem kell talán, hogy az euró folytatódó gyengélkedése jó az európai exportőröknek, ami az olajár nyomott szinteken ragadásával szintén nagy segítség a gazdasági szereplőknek. Ez csak megfejeli a jegybank jelentős monetáris lazítását, amik összeadódva igen kedvező környezetet teremtenek az európai részvénypiacok számára. Persze a nagy év eleji felfutás után már kijár némi korrekció, az idei év nyertesi azonban még így is az európai részvények lehetnek.