Vágólapra másolva!
Ma reggel sem tűnik túl acélosnak a piaci hangulat a tegnapi gyengélkedés után, a dollár és a Magyar Telekom viszont jó erőben van. Az ukrán és görög események közben ismét fókuszban lehetnek.
Vágólapra másolva!
  1. Nem voltak formában tegnap az amerikai piacok, 0,4,-0,5 százalékos mínuszokat szedtek össze nap végére, bár a kereskedés első felében még ennél is nagyobb volt a visszaesés. A Nasdaq így ismét 5 000 pont alatt zárt. Leginkább a dollár folytatódó erősödése lehetett negatívum a cégeknek, de a vártnál gyengébb autóértékesítési számok miatt az autógyártók egyébként is gyengék voltak.
  2. Februárban lassult az amerikai autópiac bővülése, a szezonális tényezőktől tisztított éves értékesítési adat ugyanis 16,2 millió gépjármű volt, szemben az elemzők által várt 16,6 milliós értékkel. A nagy gyártók többsége szinte egytől egyig alulmúlta a várakozásokat, ám még így is a GM, illetve a Toyota teljesített a legjobban 4,2, valamint 13 százalékos bővüléssel.
  3. Enyhe pluszokkal kezdődhet meg a mai kereskedés az európai piacokon, így a tegnapi gyenge teljesítménynek kisebb korrekciója jöhet. Hétfőn 0,7-1,5 százalékos mínuszok születtek, főleg a délutáni órákban ütötték meg a piacokat. Ma elsősorban a PMI-adatokra várhatnak a befektetők, de kiskereskedelmi adat is érkezik. Emellett a holnapi EKB-üléssel kapcsolatban is elindulhat a spekuláció, ráadásul a görög mentőcsomaggal kapcsolatos hírek is jöhetnek.
  4. A magyar piacon sem sikerült felülteljesíteni a régiós és nyugat-európai piacokat, a BUX index 1,1 százalékos mínuszával pedig 17 800 pontnál zárt, ahol a 200 napos mozgóátlag található. Csak a Magyar Telekomban volt erő, 397 forintig tudott emelkedni a telekompapír, de napközben 400 forinton is megfordult.
  5. Nincs szüksége a Magyar Telekomnak további mobilfrekvenciákra, írja a Világgazdaság Christopher Mattheisenre hivatkozva. A vezérigazgató szerint a jelenlegi licenszek még évekig elegendőek a vállalat számára.
  6. Alulteljesítési ajánlást fogalmazott meg az Eva Dimensions a Mol részvényére, holott korábban még tartásra javasolták az olajpapírt. Jól mutatja a bizonytalanságot, hogy az HSBC a minap még 17 000 forintos célár mellett vételre javasolta a részvényeket, az elemzők véleménye tehát igen különböző.
  7. Fizetésképtelenné nyilvánították Ukrajna negyedik legnagyobb bankját, a Delta Bankot. Január elsején 60,3 milliárd hrivnya volt még a mérlegfőösszege. Az ukrán jegybank főleg a túl gyors növekedést okolta a cég problémáiért. Ezzel Ukrajnában idén már tíz bank vált fizetésképtelenné, ami növeli az országgal kapcsolatos kockázatokat, és a nemzetközi piacoknak sem tesz túlságosan jót. Közben az ukrán jegybank 19,5 százalékról már 30 százalékra emelte az irányadó refinanszírozási rátát.
  8. 3,9 milliárd eurós szinergiát hozott a Renault (Párizs: RNO) Nissannal való együttműködése 2014-ben, mondta el Christian Madrus, a közös egység alelnöke. Ez főleg költségcsökkentésekben érhető tetten.
  9. Megérezte a Henkel (Xetra: HEN) a rubel negyedik negyedéves gyengülését, nem is sikerült a vállalatnak hoznia az elemzői várakozásokat. Az üzemi eredmény 3,1 százalékkal nőtt ugyan 602 millió euróra, a piac 628 millió eurós várakozását még így sem sikerült elérni. Az orosz-ukrán konfliktus miatt idén stagnálásra számít a vállalat a kelet-európai piacain, de összességében 3-5 százalékos bevétel növekedést prognosztizálnak, ami az egy részvényre jutó eredményt is emelheti 10 százalékkal.
  10. Végleg kiszállhat a biztosítással foglalkozó amerikai leányából az ING (Amszterdam: INGA). A Voya (NYSE) 81 százalékos részesedésének eladása eddig mintegy 6 milliárd dolláros bevételhez jutatta a holland biztosítót, míg a fennmaradó rész a tegnapi 44,08 dolláros záróárral számolva további 2 milliárdot jelenthet.
  11. Februárban újabb 8,6 milliárd dollárt vontak ki a Pimco kötvényalapjából, bár ilyen alacsony havi kiáramlásra azóta nem volt példa, hogy tavaly szeptemberben távozott a cégtől a kötvénykirályként is aposztrofált Bill Gross. Ezzel a februári értékkel a pénzkivonás az elmúlt fél évben elérte a 100 milliárd dollárt, így az alap kezelt vagyona jelenleg 125 milliárd dolláron áll.