Felszámolják a Buda-Cash-t

2015.03.04. 18:02

A jegybank visszavonta a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte felszámolását. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a brókerház jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfeleinek. A brókerház ügyfeleit a Befektető-védelmi Alap kártalanítja majd.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa március 4-ei határozatával döntött a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását, olvasható a jegybank közleményében. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

Kártalanítják a befektetőket

A Buda-Cash-nél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett befektetőket a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő végzés közzétételét követően, írja az MNB.

Nincs elég fedezet

Azért döntöttek a brókerház befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, magyarázza az MNB, mert a Buda-Cash nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Nincs elég fedezet a követelések teljesítésére, ezért felszámoljákForrás: MTI/Sallmayer Gábor

 

Meghamisította a kimutatásokat

Korábban az MNB átfogó helyszíni vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Buda-Cash működésében, a jegybank 2015. február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki, és büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál. A biztos jelenlegi adatai alapján, áll a jegybank tájékoztatásában, a Buda-Cash jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni a (vele azonos tulajdonosi körbe tartozó) DRB Bankcsoport tagjai és további befektetői felé. Ennek oka, hogy a gyanú szerint a befektetési vállalkozás meghamisította az ügyfeleinek küldött kimutatásokat, írja az MNB.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK