Vágólapra másolva!
A Honvéd Egészségpénztár a Buda-Cash bortányban érintett Budapest Regionális Banknál tartotta ügyfélvagyona jelentős részét. A pénzt zárolták, a banki megtakarításokért garanciát vállaló OBA nem fizet a pénztárnak. Ha nem lesz forrás a banknál, az ügyfelek pénzének egy része elveszhet.
Vágólapra másolva!

A Honvéd Egészségpénztár vagyona tavaly decemberben 2,6-2,7 milliárd forint körül alakult - mondta kérdésünkre az egészségpénztár képviselője. Ebből 1,8 milliárdot tartottak a BRB-nél, folyószámlán és betétben. Ezt a pénzt zárolták most.

Arányosan elosztják

A pénztár megállapítja, hogy az 1,8 milliárdos lefoglalt pénznek mekkora része esik egy ügyfélre, vagyis a teljes összeget arányosan elosztják. A pénztár ígérete szerint ez egy-két napig fog tartani. Ha ezzel megvannak, akkor az ügyfeleink újra hozzáférnek a fennmaradó számlaegyenlegükhöz és az érkező friss pénzekhez.

Az égészségpénztáraknak nem jár kártalanítás Forrás: Origo/Pálfi Károly

Egy 2013-as törvény tételesen felsorolja azokat az intézmény típusokat, amelyekre nem terjed ki az OBA kártalanítási kötelezettsége. Az egészségpénztárak is ott vannak a felsoroltak között - mondta el megkeresésünkre az OBA sajtóosztálya. Emiatt a Honvéd egészségpénztár sem jogosult a kártalanításra.

Lesz elég pénz?

Az OBA kártalanítása nélkül abban reménykedhet a pénztár, hogy a felszámolás során lesz elég pénz, hogy a pénz nagy része visszakerüljön. Az MNB viszont épp azért vonta vissza a bankok engedélyét, mert meglátása szerint azok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Miért épp a BRB?

A pénztár vezetőségétől megkérdeztük meg, miért épp a BRB banknál tartottak ekkora összeget. Elmondásuk szerint a bank mindig is korrekt volt. 2009 óta dolgoztak együtt, minden elszámolás pontos volt. Ráadásul, amikor a pénztár a bankhoz ment még takarékszövetkezet volt, és nem álltak a Buda-Cash birtokában. 2013 év végén, az MNB többszörös felügyeleti átvilágítása után alakulhattak át bankká. A vezetőség szerint ez joggal jelenthette számunkra azt, hogy stabil és megbízható bank a DRB.