Elfékezte magát a Ford

Ford Mustang
Vágólapra másolva!
Csalódást keltő februári értékesítési számokat publikáltak a meghatározó autógyártók az Egyesült Államokban. Legrosszabbul a Ford járt, amely tulajdonképpen eladásainak visszaeséséről volt kénytelen számot adni.
Vágólapra másolva!

Nem sikerültek túl jól az autóértékesítési adatok az Egyesült Államokban az év második hónapjában. Évesítve 16,2 millió gépjárműt sikerült eladni, ami azt jelenti, hogy januárhoz képest visszaesés történt, ráadásul így a 16,7 milliós szakértői becslést sem sikerült teljesíteni. Ennek hátterában az áll, hogy a meghatározó gyártók eladásai egytől egyig alulmúlták a várakozásokat. Némi öröm az ürömben, hogy éves alapon a gyártók többsége növelni tudta eladásait.

A legnagyobb csalódást kétségtelenül a Ford szerezte, ugyanis a második számú amerikai gyártó autóiból 2 százalékkal kevesebbet adtak el februárban, mint egy évvel korábban. Ráadásul a szakértők mindeközben 5,8 százalékos bővülésre számítottak.

Forrás: Investor.hu

A legnagyobb növekedést a Ford és a GM japán versenytársa, a Toyota érte el, ráadásul 13,3 százalékos bővülés csupán kisebb mértékben múlta alul a 15 százalékos növekedést előrevetítő várakozást. Ennek köszönhetően egyébként csak a februári adatokat vizsgálva több autót sikerült eladnia, mint a Fordnak, azonban utóbbi a jó évkezdetnek köszönhetően egyelőre több értékesített gépjárművet tud idén felmutatni.

Továbbra is a General Motors számít az amerikai autópiac legnagyobb szereplőjének 18,4 százalékos piaci részesedésével, igaz egy éve még 18,6 százalékos szeletet hasított ki a tortából a GM. Habár éves alapon 4,2 százalékkal több autót adtak el a GM modelljeiből a várakozást neki sem sikerült teljesítenie, hiszen az autópiaci szakértők 5,9 százalékos bővülést vártak a gyártótól.

Forrás: Investor.hu

Drágábban adták az autókat

A várthoz képest gyengébb értékesítési adatok miatt azonban véleményünk szerint nem kell búslakodnia a gyártóknak. Ezzel egyidőben ugyanis a Ford és a GM is növelni tudta értékesítési árait mintegy 5-8 százalékkal, ami ugyebár nagyobb profitot eredményezhet a két amerikai autóóriás esetében. Minderre nagy szükség is van, hiszen egyelőre a kulcsfontosságú fejlődő piacok közül Brazília és Oroszország is gyengélkedik.

Mit szóltak a befektetők?

Elsősorban a Ford részvényén érződött nyomás a februári értékesítési adatok publikálását követően, ami nem meglepő, hiszen egyedüliként neki kellett csökkenő eladásokról beszámolnia a nagyok közül. Ennek megfelelően az árfolyam is csökkenést mutatott, igaz nap végére enyhült az eladói nyomás, és végül 2,4 százalékos mínusszal, 16,17 dolláron zárt a 200 napos mozgóátlag felett. A részvény számára fontos lenne a 16,5 dollárnál lévő ellenállás legyűrése, ez esetben ugyanis a 18 dollárt is megcélozhatná az árfolyam.

Ford napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Eközben a GM 0,5 százalékos erősödést muatott fel, amivel továbbra is a 38 dolláros ellenállás közelében található az árfolyam. Az elmúlt három hét egyébként igen lapos volt a GM számára, hiszen a markáns akadálytól se felfelé, se lefeleé nem tudott eltávolodni jelentős mértékben. Pedig, ha sikerülne kitörni, akkor akár a 2013 végén felállított 42 dollár körüli csúcsát is megcélozhatná.

GM napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az Investor Trader ügyfelei számára örömhír lehet a GM teljesítménye, hiszen a november végén kiküldött ötletünk óta 18 százalékos emelkedésben található a részvény. Ha szeretne hasonló kereskedési ötleteket kapni, akkor érdemes számlát nyitni, amit itt könnyedén megtehet néhány kattintással.