Eltiltaná az önkormányzatokat a bankoktól egy fideszes honatya

2015.03.05. 16:13

Az önkormányzatoknak csak a Magyar Államkincstárnál lenne szabad számlát vezetniük, hogy a Buda-Cash-botrányhoz hasonló eset a jövőben ne sodorhassa veszélybe a pénzüket, véli Gelencsér Attila. Somogyban minden negyedik családot és önkormányzatot érint a botrány.

"Azért, hogy az önkormányzatokkal többet ne fordulhasson elő, hogy olyan pénzintézeteknél vezetik a számlájukat és kockáztatják ezáltal a közpénzt, amelyik brókerek garázdálkodásának köszönhetően csődbe megy, új törvényi szabályozásra van szükség, a jövőben a Magyar Államkincstár legyen a számlavezetője az önkormányzatoknak" - mondta Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője.

67 önkormányzat

A kaposvári székhelyű, a megyében 37 fiókkal rendelkező Dél-Dunántúli Takarék Bank (DDB) mintegy 30 ezres Somogy megyei ügyfélkörrel rendelkezik. A megyében minden negyedik családot és minden negyedik önkormányzatot érint a brókerbotrány, mondta a képviselő. Előbbiek mintegy 20 milliárd forinthoz, utóbbiak közül 67 önkormányzat mintegy egymilliárd forinthoz nem jut hozzá.

Sok az érintett

Ezen kívül érintett körülbelül ezer kis- és közepes vállalkozás egymilliárd forintnyi bennragadt pénzzel, továbbá számos víziközmű-társulás, civil szervezet, egyház és nonprofit szervezet több mint 700 millió forinttal, valamint számos agrárvállalkozó, akik nem jutnak hozzá a területalapú támogatásokhoz, sorolta a politikus. A brókerbotrány miatt veszélybe került uniós projektek számáról még nincsenek pontos adatai Gelencsér Attilának.

Gelencsér Attila eltiltaná az önkormányzatokat a bankoktólForrás: MTI/Vajda János

 

Kinek a hibája?

"Ha a Dél-Dunántúli Takarék Bank részt vett volna a Fidesz-KDNP-kormány által javasolt takarékszövetkezeti integrációban, akkor ma nem beszélhetnénk a somogyi megyei pénzügyi cunamiról" - állítja a képviselő. Amúgy szerinte "a szocialisták teremtették meg a brókerek szabad garázdálkodásának lehetőségét és annak jogi alapjait".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK