Vágólapra másolva!
Elkezdi az eszközvásárlási programot az EKB jövő héttől, és akár 2016 szeptembere után is folytathatja. A piacok jól reagáltak a hírre, az euró árfolyama ide-oda cikázik a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!
  • Jövő hét hétfőtől kezdi meg eszközvásárlási programját az EKB, aminek értelmében havi 60 milliárd euróért vesznek állampapírokat, egészen 2016 szeptemberéig. Ez később viszont folytatódhat, amennyiben szükséges. Draghi szerint 2015-ben az infláció átlagosan zéró lehet, 2017-re viszont 1,8 százalékra emelkedhet.
  • Közben nem változtatott sem az EKB, sem az angol jegybank az irányadó rátákon, a Bank of England 0,5, az EKB 0,05 százalékot hagyta az alapkamatot. A BoE a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem módosított.
  • A hírekre az EURUSD 1,115-ig ment fel az 1,104-es szintekről, innen viszont végül megint gyengült az euró, és 1,11 alatt járnak a jegyzések. A forint nem reagált érdemben Draghi szavaira, továbbra is 305 fölött jár az EURHUF árfolyama.
  • A részvénypiacokon egyelőre jó a hangulat az EKB sajtótájékoztató alatt, 0,4-0,9 százalékos pluszokat lehet látni Európában, míg az amerikai piacok 0,1-0,2 százalékos pluszt vetítenek előre. A magyar tőzsdén a BUX 0,6 százalékos emelkedésével ki tudja venni a részét a jó hangulatból, bár főleg a Mol 1,4 százalékos emelkedése miatt. A holnap reggel gyorsjelentő OTP 0,4 százalékos mínuszával 4 200 forint alatt jár.
  • 3,5 százalékos pluszban van ma az Adidas (Xetra: ADS) árfolyama, miután a gyorsjelentést pozitívan fogadták a befektetők, és a cég 1,5 eurós osztalékot jelentett be. Ezzel ügyfeleink már 25 százalékos pluszban vannak a január elején megfogalmazott kereskedési ötletünkkel, a gyorsjelentés elemzésével pedig ma délután jelentkezünk majd.
  • 3 százalékkal erősödik ma a francia Carrefour (Párizs: CA), miután a vártnak megfelelően alakultak a negyedik negyedéves számok. A kiskereskedelmi cég közben 100 millió euróval emeli majd meg a beruházásait 2015-ben, a vezérigazgató Plassat pedig áprilisban térhet majd vissza műtétje után, derült ki a bejelentésekből.
  • A Continental (Xetra: CON) is jó formában van ma, 2,7 százalékkal erősödik az árfolyam. Ebben a várt 3 euró helyetti 3,25 eurós osztaléknak is szerepe lehet, ami 1,5 százalékos osztalékhozamot jelent. Közben a negyedéves számok a vártnak megfelelően alakultak, 2020-ra pedig 50 milliárd eurós árbevételt vár a társaság.
  • A Victoria’s Secret márka tulajdonosa, az L Brands (NYSE: LB) a vártnál magasabb februári same-store-sales adatokról számolt be (tény: +6%, várt: + 4,9%). A részvény árfolyama nem mutat aktivitást nyitás előtt, ugyanakkor a február 17-i gyorsjelentését követően közölt gyengébb kilátások miatti esését kezdi visszakorrigálni a papír.
  • A Citigroup (NYSE: C) tovább folytatja nem kulcsfontosságúnak minősített üzletágainak leválasztását. Most a török Akbankban lévő közel 10 százalékos pakkját adja el 1,2 milliárd dollárért. Nyitás előtt néhány tized százalékos pluszban mozog az árfolyam.