Április 1-től a fővárosi és a megyei kormányhivatalok intézik a családi pótlékkal, családtámogatásokkal kapcsolatos kérelmeket, amiket ugyanakkor a járási hivataloknál, kormányablakoknál is be lehet nyújtani és továbbítják azokat elbírálásra a kormányhivatal felé. Korábban a Magyar Államkincstárba kellett bemennie annak, akinek gyermeke született és családi pótlékot igényelt. 

Az állam havonta hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez, nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, ezt nevezik családi pótléknak. Februárban volt 25 éve, hogy döntött az Országgyűlés arról, a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár minden gyerekesnek. 1990-ben a családi pótlék összege egy gyermek után havonta 1770 forint, két gyermek után gyermekenként 2070 forint volt. Három és minden további gyermek után gyermekenként 2200 forint családi pótlék járt havonta. Ma egy gyermek után 12.200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülők kapják, nekik havonta 25.900 forintot utal az államkincstár.

Nincs adat arról, hányan nem kérik

2014-ben havonta átlagosan mintegy 1 millió 830 ezer gyermek után folyósítottak családi pótlékot. Az Emmi arra a kérdésre, jellemző-e Magyarországon, hogy valaki lemond a családi pótlékról azt közölte, erről nincs adat. A minisztérium szerint az ellátásról való kifejezett lemondás nem jellemző Magyarországon.

25 éve alanyi jogon jár a családi pótlékForrás: Thinkstock

Legutóbb Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ötödik gyermeke születésekor közölte, hogy a családi támogatásokat nem fogják igénybe venni. Ez azt jelenti sem anyasági támogatásra, sem gyesre sem családi pótlékra nem tartanak igényt.

A családi pótlék összege gyermekenként:

 

Egygyermekes család:         12.200.-
Egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő:         13.700.-
Kétgyermekes család:    13.300.-
Két gyermeket egyedül nevelő szülő:   14.800.-
Három vagy több gyermekes család:       16.000.-
Három vagy több gyermeket egyedül nevelő szülő: 17.000.-
Tartósan beteg gyermek esetén:      23.300.-
Tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülő: 25.900.-

  

Januártól akár el is vehetik

A családi pótlékot minden hónap első napjaiban elutalja a Magyar Államkincstár. 2016. január 1-jétől azonban a családi pótlék folyósítása felfüggeszhető. A kormány 2015. szeptember 1-én bevezeti a kötelező óvodai nevelésben való részvételt. Ez annyit jelent, hogy akinek a gyermeke 5 napnál többet hiányzik orvosi igazolás nélkül az oviból, ott a jegyző figyelmezteti a szülőket. Amennyiben a gyermek 20 napnál több igazolatlan hiányzást halmoz fel, felfüggeszthető a családi pótlék folyósítása.

Már az oviban is igazolni kell a hiányzástForrás: AFP/John Macdougall

Egyszerűbb, hatékonyabb

A területi államigazgatási rendszer integrációja a szakárca szerint jelentős lépés az intézményrendszer egységesítése felé vezető úton. Az egységes kormányhivatali struktúrán belül koncentrálódik az állampolgárokat közvetlenül érintő hatósági ügyek egyre nagyobb hányada, ez pedig összehangoltabb, ésszerűbb, költségtakarékosabb működést és ügyintézést tesz lehetővé. Az Emmi szerint senkinek sem kell többé bolyongania a hivatalok útvesztőiben, hiszen ügyei túlnyomó részét a kormányablakokban, illetve a járási vagy a megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálatain el tudja intézni.