Megrohamozták a világ legrégebbi utazási irodáját

Thomas Cook, Boeing 767
Vágólapra másolva!
Kínai nagybefektető mentheti meg a világ legöregebb, azaz a mintegy 174 éves múltra visszatekintő utazási irodáját, a brit Thomas Cookot. Az új tulajdonos érkezésének hírére bő kétszámjegyű emelkedést mutat az árfolyam a londoni tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Több mint 20 százalékot pattant Európa egyik meghatározó utazási irodájának, a Thomas Cooknak a részvénye a pénteki kereskedés során. Az optimizmusban komoly szerepe van annak, hogy a „kelet Warren Buffettjaként” számon tartott kínai Kuo Kuang-csang 5 százalékos részesedést vásárolt a cégben mintegy 92 millió fontért. Ráadásul az újonnan kibocsátott részvények mellett további 5 százalékos részesedés megvételét is előirányozta a nagybefektető, igaz ezt már a piacon venné meg az érdekeltésgi körébe tartozó Fosun International cégen keresztül.

A Thomas Cooknál igen bizakodóak a milliárdos érkezését követően, véleményük szerint ugyanis jelentős növekedési potenciállal kecsegtet a tranzakció. Egyrészt a kínai szálloda bizniszben szeretnének markáns bővülést felmutatni, másrészt több turistát szeretnének Európába csábítani a távol-keleti országból.

Igen komoly spórolást hajtott végre a Thomas Cook 2012 óta, azonban egyelőre még csak a költségcsökkentési program felénél jár a világ leghosszabb múltra visszatekintő utazási irodája. Habár üzleti évének első negyedévében még mindig veszteséges volt a cég, az év teljes egészétől már nyereséget várnak a szakértők. Ráadásul már a bevételek terén is megindulhat a növekedés.

Forrás: Investor.hu

Másrészt új lehetőségeknek köszönhetően a Thomas Cook könnyebben veheti fel a versenyt a világ legnagyobb utazási irodájával, a TUI Grouppal, amely decemberben jött létre a TUI Travel és a TUI AG egyesülésével.

Csak kora délutánig 24 százalékos emelkedést produkált a Thomas Cook részvénye a londoni parketten. 150 penny körüli árfolyamra legutóbb tavaly júniusban volt példa. Azóta többször is megpróbálta megközelíteni a szintet a papír, de 140 pennynél rendre elhalt a felpattanás és újabb lejtmenet vette kezdetét. A mostani kitörés viszont kedvező fejleményként értékelhető technikai szemszögből nézve. Amennyiben nem egy fals kitöréssel állunk szemben, úgy következő körben a 160 pennys szint is elérhetőnek tűnik. Persze ennek legyűrése esetén akár az egy ével korábban megjárt 190 pennys lokális csúcsot is meglátogathatja az árfolyam.

Az új tulajdonos egyébként részvényeként 125,6 pennyt költött el új befektetésére, ami 4 százalékos felárat jelent a csütörtöki záróárhoz képest.

Thomas Cook napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Thomas Cook részvénye egyébként az Investor Trader felületén is megvásárolható. Ráadásul márciusban eleve kedvezményes árak mellett kereskedhetőek a londoni parkett értékpapírjait.