Vágólapra másolva!
Megint a görögök lehetnek majd a fókuszban. Este pedig az Apple-re figyelnek majd a befektetők.
Vágólapra másolva!
  • Nem lépett a Moody’s pénteken, holott talán lehetett arra némi spekuláció, hogy jöhet egy kilátásjavítás. Legközelebb júliusban, vagy novemberben dönthet a Moody’s a magyar adósság-besorolásról. A forint egyelőre nem nagyon reagált a hírekre, az EURHUF árfolyam 306 környékén ingadozik.
  • Pénteken az OTP valóságos ralit mutatott be (+4,3%, 4360 forint), amiben gyorsjelentést követően a menedzsment felől érkező pozitív kommenteknek is szerepe lehetett, illetve pénteken az európai bankszektornak is jó napja volt általánosságban. Mellette még a Richter és a Mol is másfél százalék feletti pluszra volt képes, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékos mínuszban zárt. A BUX ezzel felülteljesítette a főbb európai piacokat.
  • Az HSBC elemzője 5000 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárát a korábbi 4350 forintról, míg ajánlását semlegesről felülsúlyozásra módosította.
  • Az európai tőzsdék a negatív tartományban nyithatnak hétfő reggel a határidős indexek szerint. A figyelem ismét Görögországra terelődhet, az eurózóna pénzügyminiszterei ugyanis tárgyalnak majd a görög reformtervekről. Közben Yanis Varoufakis úgy nyilatkozott egy olasz lapnak, hogy ha a görögök terveit elutasítják akár új előrehozott választásokat is kiírhatnak.
  • Svájcból is érkezhetnek akár piacmozgató hírek, ugyanis a Schweiz am Sonntag szerint a jegybank tovább tolhatja negatív irányba az irányadó rátát. Az EURCHF egyelőre 1,068 körül ingadozik.
  • A Tesla Motors (Nasdaq: TSLA) elbocsátásokra készül Kínában, mivel még továbbra sem túl erős eladási számokat produkál az országban. Erősebb és sokkal hatékonyabb csapatot akar szervezni a cég. A részvény árfolyama 3,4 százalékot zuhant pénteken, majd zárás után 0,5 százalékos pluszba került.
  • A hírek szerint a General Motors (NYSE: GM) ma bejelenthet egy részvény visszavásárlási programot, illetve kiegyezhet Harry J. Wilson aktivista befektetővel, aki már egy ideje szeretne helyet kapni a cég igazgatóságában. Wilson 8 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlási program elindítását követelte korábban. A GM árfolyama két százalékot esett pénteken, míg zárás után 0,5 százalékos pluszban fejezte be a napot.
  • Ma kerül sor az Apple (Nasdaq: AAPL) bemutatójára, ahol a várakozások szerint többet megtudhatunk majd az Apple Watch-ról. Az eseményről érkező információk vélhetően a részvényárfolyamot is megmozgathatják majd.
  • A vártnál alacsonyabb ütemben bővült a japán GDP a tavalyi utolsó negyedévben (tény: 1,5%, várt: 2,2%), ezzel pedig továbbra is kétségek övezik a gazdaság talpra állásának erősségét. A hírre közel egy százalékos mínuszban zárt a Nikkei, míg a jen a 120-as szint körül ingadozik a dollárral szemben.
  • Brutális mértékű növekedést mutatott a kínai export februárban (tény: +48,3%, várt: +14%), ellenben az import 20,5 százalékkal esett éves alapon (várt:-10%). Az export esetében a nagy növekedés oka a 2014-es alacsony bázis, míg az importadat már inkább a gazdaság gyengélkedéséről árulkodik. Az adatok után a sanghaji tőzsdeindex több mint 1,5 százalékos pluszban van, míg a hongkongi parketten minimális az emelkedés.