Áldásukat adták a tagállamok a 300 milliárd eurós alapra

donald tusk, lengyel miniszterelnök, az európai tanács elnöke
Prime Minister of Poland, Donald Tusk, addresses delegates at the Dublin Convention Centre in Dublin, Ireland, on March 7, 2014 during The European People’s Party (EPP) conference. European conservatives picked former Luxembourg prime minister Jean-Claude Juncker as their candidate to be the next European Commission president -- igniting the centre right grouping's campaign for European elections in May. Juncker comfortably defeated Michel Barnier, a French EU commissioner, at a congress of the European People's Party (EPP) in Dublin by 382 votes to 245. AFP PHOTO / PETER MUHLY
Vágólapra másolva!
Megállapodásra jutottak az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei Brüsszelben annak a befektetési alapnak a támogatásáról, amelyen keresztül az unió túlnyomórészt magántőke bevonásával összesen 315 milliárd euró beruházást valósítana meg a következő években.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker nevével fémjelzett csomag magja az az úgynevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI), amely az uniós büdzsé 16 milliárd euró garanciájával és az Európai Beruházási Bank (EIB) 5 milliárd eurós hitelkeretéből tizenötszörös tőkeáttétellel több mint 300 milliárd eurót mozgósítana. Emellett több ország is közölte, hogy saját forrásokkal is hozzájárul az alaphoz, Madrid és Róma is 8-8 milliárd eurót ígért.

Megvalósítandó projektek

Az alapot a kormányzótanács és a beruházási bizottság irányítja majd, a megvalósítandó projektekről azok érdemei szerint ez utóbbi dönt majd a kormányzótanács által meghatározott stratégia és kockázatvállalási iránymutatás alapján. A rendelet a potenciális projektek azonosítását is elősegítené.

Máshonnan vesznek el

Az EFSI az EIB-n belül jön majd létre, a miniszterek tanácsa által elfogadott javaslat értelmében az uniós büdzsén belül a tudományos, innovatív projekteket támogatni hivatott Horizont 2020 és a határokon átnyúló projekteket finanszírozó Európai Összekapcsolási Eszköz keretéből különítik majd el a pénzt.

Juncker alapja egyre közelebb a megvalósuláshoz Forrás: AFP/Peter Muhly

Az EP még hátravan

A Juncker-terv megvalósítását az unió legfőbb stratégiaalkotó intézménye, az állam- illetve kormányfőkből álló Európai Tanács is támogatta, és arra kérte az uniós társjogalkotó szerveket, a közvetlenül választott Európai Parlamentet és a tagállami kormányok érdekeit képviselni hivatott tanácsot, hogy júniusig végezzenek az ehhez szükséges uniós jogalkotással. Azzal, hogy a tanács döntött a maga álláspontjáról, megkezdődhet az egyeztetés az EP-vel, hogy a két uniós intézmény megállapodásra tudjon jutni.