Boltzár lehet a világörökségi részeken is

szőlő szüret bor
Késői szüretelésre is alkalmas, kellemes időjárás lesz hétfőn.
Vágólapra másolva!
A világörökségi területen található üzletekre eddig nem vonatkozott a vasárnapi boltbezárás. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, ha a későbbiekben olyan módosító indítvány érkezik, ami a világörökségi területeken található boltok vasárnapi bezárását érinti, a kormány támogatni fogja.
Vágólapra másolva!

"Amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezne a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényhez, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja" − írta a Nemzetgazdasági Minisztérium az Indexnek.

A budapesti világörökségi helyszínek és védőzónájuk Forrás: Forster Központ

Ahogy azt az Origo január végén megírta, a világörökségi területen található üzletekre nem vonatkozik a kötelező vasárnapi zárva tartás. Ezek a területek az úgynevezett védőterületekkel együtt több tucat komplett települést jelentenek. Budapest belvárosának nagy része mellett az egyik leglátványosabb része a történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék, ahol Sátoraljaújhely, Szerencs, Sárospatak és Tokaj mentesül a törvény hatálya alól.

Történelmi borvidéken több üzlet is nyitva lehet vasárnap Forrás: MTI/Balázs Attila

A Tescónak például két üzlete is nyitva lehet vasárnap is. Az egyik Szerencsen található, a másik pedig Sátoraljaújhelyen. Ezek a Tesco-üzletek 0–24 óráig tartanak nyitva a március 15-e utáni vasárnapokon is.

Olvasóink jelzése alapján elkészítettük a vasárnap is nyitva lévő boltok listáját. Kerüljön fel a térképre! Továbbra is várjuk azoknak a boltoknak a jelentkezését, amelyek ki tudnak nyitni vasárnap március 15. után is. A jelentkezéshez kattintson ide!

Lesz 100 százalékos bérpótlék

A boltokban dolgozók vasárnapi bérpótlékáról a Napi Gazdaságnak Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, az eredeti szándék az volt, hogy a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek, tehát adventkor és a kereskedők által választott egy vasárnapon, mindenképpen megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta. A tárcaközi egyeztetéseken azonban kiderült, hogy a munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás jelentős hátrányt okozna más szakmáknak.

Ez indokolta a jogszabály-módosítást úgy, hogy az eredeti elhatározás mégse sérüljön. Tehát a kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával – mondta a lapnak Szatmáry Kristóf.