Elhatárolódtak az Origótól a lemondott végrehajtók

Patyi Gergely Sándor, államtitkár, Igazságügyi Minisztérium
Budapest, 2014. július 2. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára interjút ad az MTI újságírójának hivatalában 2014. július 1-jén. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Egy birtokunkba került levél szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara teljes elnöksége elhatárolódik egy, az Origón megjelent cikktől. Abban arról írtunk, hogy Patyi Gergely egy ismerőse kapta meg a kamara informatikai átvilágításának a feladatát. A levelet az után küldték ki, hogy lemondott az államtitkár, de még az előtt, hogy megjelentek a kamara költekezéseivel kapcsolatos cikkek.
Vágólapra másolva!

A múlt szerdán lemondott Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miután egy, az Origón megjelent cikkben arról írtunk, hogy az államtitkár egy közeli ismerősének a cége kapta a kamara informatikai átvilágításának a feladatát.

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős volt államtitkára Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A lemondás utáni napokban több részlet is kiszivárgott az eddig elkészült jelentésekből. Kiderült, hogy a végrehajtói kamara több rendezvényét is többmilliós költséggel különböző szállodákban rendezte, és a vezetés tagjainak rokonai is részt vettek a szervezet külföldi kiküldetésein.

Lemondott az elnökség

A következő hétfőn, március 9-én kiderült, hogy lemond a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara teljes elnöksége. Ezt az elnök, Schmidt Zoltán megerősítette a Magyar Nemzetnek. Azonban mindenki a helyén marad a köztestületben, hiszen nincs lehetőség ideiglenes vezetőket választani. A következő választás májusban lesz, ezen újra megválaszthatóak lehetnek a most lemondott elnökségi tagok.

Forrás: Origo

Elhatárolódtak

A kamara elnöksége Patyi Gergely államtitkár lemondása után, de még a jelentés kiszivárgása előtt elhatárolódott az Origón megjelent cikkektől. Ez egy belső kamarai levélből derült ki, amit minden végrehajtó megkaphatott. A levél szerint elhatárolódnak a lapunktól, a cikkek valóságtartalmától és a következményektől függetlenül. Arról is írtak, hogy a kamara vezetése támogatja az Igazságügyi Minisztériumot az átvilágításban.

Nem áll le az átvilágítás

Az Igazságügyi Minisztériumnak továbbra is a célja a rendszer átláthatóvá tétele, ezért az informatikai átvilágításra új szerződést fognak kötni. A kamaránál jelen pillanatban is miniszteri biztos dolgozik, aki felelős az átvilágításért is, és több funkciót is ellát a szervezetben.