Jogszerűtlen pénzt követelni a Buda-Cash ügyfeleitől?

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
Jogsértő lehet a Buda-Cash felügyeleti biztosa által a brókercég ügyfeleinek küldött felszólítás, mely szerint haladéktalanul kötelesek befizetni a svájci frank kereskedések kapcsán a számláikon keletkezett teljes hiányt.
Vágólapra másolva!

A Buda-Cash Brókerház részben megszegte szolgáltatói kötelezettségeit, amikor a frank árfolyama elszabadult, így a keletkezett veszteségek egy részét jogszerűen nem terhelhette volna ügyfeleire. Ezért jogsértő lehet a Buda-Cash felügyeleti biztosa által a brókercég ügyfeleinek küldött felszólítás, mely szerint haladéktalanul kötelesek befizetni a svájci frank kereskedések kapcsán a számláikon keletkezett teljes hiányt, véli Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) elnöke.

Nem ott és nem úgy

Január 15-én, amikor a svájci jegybank eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamvédelmi küszöbét, a hirtelen és drasztikusan erősödő frankárfolyam miatt akadozva működtek az internetes devizakereskedési rendszerek. Az előre megadott stop-loss, azaz veszteséggátló megbízások nem ott és nem úgy teljesültek, ahogy azokat a kereskedési rendszerbe már korábban beállították, állítja a Tebész elnöke.

Nem a befektető hibája

A szolgáltatók szerint a kereskedési rendszerek túlterheltek voltak és ez okozta a kereskedés akadozását és a rendszerek elérhetetlenségét. A Tebész elnöke szerint azonban a zsúfoltság önmagában nem számít vis maior esetnek, ezért ez önmagában nem menti fel a szolgáltatót a szolgáltatás megfelelő minőségű biztosításának kötelezettsége alól.

Ha a befektető stop-loss megbízást állított be előre a rendszerbe, ami nem ott teljesült, ahol kellett volna, akkor a keletkezett veszteség teljes mértékben a befektetési szolgáltatóé, vagyis annak a megbízóval úgy kell elszámolnia, mintha a veszteséggát működött volna.

A brókerház tehet a befektetők veszteségeiről Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Levelet küld

A Tebész az ügy gyors tisztázása érdekében megpróbálja felvenni a kapcsolatot a felügyeleti biztossal, illetve a probléma részletes ismertetésével levelet küld Windisch Lászlónak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének, mondta el az érdekvédő szervezet elnöke.