Megkapják a vasárnapi bérpótlékot a kereskedők

2015.03.10. 06:34

Nem gondolta meg magát a kormány a vasárnapi bérpótlék ügyében – jelentette ki Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos.

Szatmáry Kristóf elmondta, hogy az eredeti szándék az volt, hogy a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek – tehát adventkor és a kereskedők által választott egy vasárnapon –, mindenképpen megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta.

Jár a bérpótlék vasárnaponként

A tárcaközi egyeztetéseken azonban kiderült, hogy a munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás hátrány lenne más szakmáknak. Ezért kellett jogszabályt módosítani úgy, hogy az eredeti elhatározás ne sérüljön – mondta a Napi Gazdaságnak a miniszteri biztos.

Jár a bérpótlék vasárnaponként, a kormány nem gondolta meg magátFotó: Bielik István - Origo

Tehát a kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkáért, ott ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést. A 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnapon – tette hozzá Szatmáry Kristóf.

A lap egy másik cikkében a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt írja, a kormány nem kívánja tovább bővíteni a kivételek körét. 

A vasárnapi zárva tartásnak nem csupán munkaerő-piaci hatásai lesznek. Ide és ide kattintva elolvashatja korábbi cikkeinket a témában. 

És nézze meg az Origo térképét arról, hogy mely üzletek lesznek nyitva vasárnaponként. Kattintson ide a részletekért! Az utolsó szabad vasárnapról készült összeállításunkat pedig ide kattintva olvashatja el. Március 8-án egyébként egy KDNP-s képviselő is elment vásárolni. További részletek itt