Tulajdonosai kedvében jár a Nyomda

siker öröm fiatalok jövő megtakarítás ugrás
Vágólapra másolva!
Kiváló évet zárt az ANY Biztonsági Nyomda 2014-ben, aminek eredményeként 71 forint osztalék kifizetését javasolja majd a közgyűlésnek a vezetőség. Ha pedig tartja az elmúlt évek politikáját a cég, a végleges kifizetés a 73 forintot is elérheti, ami 7,5 százalékos osztalékhozamot jelent 970 forintos árfolyammal kalkulálva.
Vágólapra másolva!

Kiváló negyedéven van túl az ANY Biztonsági Nyomda, de nem csak az utolsó három hónap, hanem az egész év kimondottan jól alakult. Ebben persze nagy szerepe van annak, hogy választási év volt, és a cég életében ennek nagy jelentősége van, mivel a szavazó lapokat a Nyomda szolgáltatja.

A negyedik negyedévben nem csak emiatt alakult jól a biztonsági termékek üzletág teljesítménye. Ugyanebben a termékcsoportban az exportsoron, éves alapon jókora ugrás tapasztalható, bár az kérdéses, hogy ebből mekkora rész visszatérő bevétel, és mekkora az egyszeri tétel. A teljes árbevételen belül az export aránya tovább emelkedett, és már több mint a harmadát hasítja ki az összvállalati szintnek.

Forrás: Investor.hu

Mindenesetre az látszik, hogy a nyomtatványok szegmensből az exportbevétel brutális mértékben növekszik már hat negyedév óta, a legutóbbi három hónapos időszakban is közel 40 százalékos volt a bővülés. Ezzel pedig a nyomtatványok és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások a teljes export több mint 80 százalékát teszik ki. Míg teljes vállalati szinten az export már több mint harmadát adja a bevételeknek.

Forrás: Investor.hu

A Nyomda eredményességével sincs gond, bár az utolsó negyedév jellemzően gyengébb marzsokat szokott eredményezni (nem volt ez másképp most sem), éves szinten sikerült javítani, ami a 12 hónapos gördülő EBITDA-hányadot is 10 százalék fölé emelte, amire 2011 második negyedéve óta nem volt példa.

Forrás: Investor.hu

Ezek után nem véletlen, hogy az egy részvényre jutó profit (EPS) régen látott magasságokig emelkedett. Ráadásul részvényesi szempontból meglehetősen üdvözölendő, hogy a cég igazgatósága az elért 71 forintos EPS teljes kifizetését javasolja majd a közgyűlésnek. A közgyűlésre április 20-án kerül majd sor.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul, ha a Nyomda követi az elmúlt években látott osztalékfizetési politikáját, akkor arra lehet számítani, hogy a végleges kifizetés eléri majd a 73 forintot, ugyanis a cég ki szokta osztani a saját részvényekre jutó osztalékot is a tulajdonosok között.

A 73 forintos osztalék pedig, a tegnapi 934 forintos záróárral számolva közel 8 százalékos osztalékhozamot jelent, ami nagyon csábító lehet egy mostani hozamkörnyezetben. Persze hozzá kell tenni, hogy jövőre valószínűleg nem tudja majd tartani ezt a kifizetési szintet a társaság, mivel nem választási évben visszaesik majd bevétele.

Ugyanakkor látva azt, hogy nem csak a választásokhoz kapcsolódó tételek miatt vizsgázott jól a Nyomda 2014-ben, a részvényesek elégedettek lehetnek.

Az elmúlt hetekben ismét erősödésbe lendült a Nyomda árfolyama, és áttörte a 900 forintos ellenállást. Ez kedvező jel volt, és folytatódott is a 2013 közepe óta tartó emelkedő trend.

Az elmúlt három évben egy füles csésze alakzat formálódott a heti grafikon tanulsága szerint, aminek nyakvonalát 2014 második felében nagy erővel törte át az ANY. Ezután nagyszerűen menetelt tovább a papír, azonban 900 forint körül elakadt a részvény. Mostanra azonban ezt is áttörte, így az öt éves csúcsnak számító 948 forintos szintet vehetné célba. Némi óvatosságra adhat okot, hogy az RSI ismét belépett a túladott zónába.