Kész leépíteni pénzügyi üzletágát a General Electric

Vágólapra másolva!
Tovább karcsúsítja, esetleg leválasztja pénzügyi üzletágát a General Electric Co.
Vágólapra másolva!

A General Electric vezérigazgatója Jeff Immelt a repülőgép-hajtóműiről, erőműi turbináiról és számítógépes tomográfjairól ismert diverzifikált ipari konszern profilját a fő tevékenységi körökre kívánja összpontosítani, és a pénzügyi üzletágat ezek támogatásának szolgálatába állítani.

A GE már a pénzügyi válság kitörése óta elkötelezte magát pénzügyi üzletága, a GE Capital tevékenységi körének szűkítése mellett, de azt továbbra is az ipari konglomerátum szerves részeként kezelte. A mostani stratégiaváltás azt jelenti, hogy a GE az Electroux AB svéd konszernnek tavaly eladott háztartási berendezéseket gyártó üzletágához hasonlóan a pénzügyi szolgáltató üzletágat is leválasztható egységnek tekinti.

A GE ipari tevékenysége támogatásához továbbra is meg kívánja tartani repülőgéplízing, illetve energiaipari és egészségügyi beruházásokat finanszírozó pénzügyi tevékenységét, a pénzügyi szolgáltató üzletágat azonban a felügyeleti engedélyek megszerzése esetén megfelelő áron kész értékesíteni. Elemzők szerint a GE részvényének árfolyam-emelkedése éppen a kockázatos pénzügyi üzletágnak való kitettség miatt marad el ipari versenytársai részvényeinek erősödésétől.