Külügy: a Quaestor nem kapott zsíros üzleteket

Tarsoly Csaba
Tarsoly Csaba, a kép balszélén jó kapcsolatot ápol a politikával
Vágólapra másolva!
Tarsoly Csaba, a Quaestor elnök-vezérigazgatója semmilyen zsíros üzletet nem kapott, reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium Pápa Levente, az Együtt – a Korszakváltók Pártja alelnöke kijelentéseire.
Vágólapra másolva!

A moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el, írja közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Az elmúlt egy évben folyamatosan folytak tárgyalások arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) ehhez a kezdeményezéshez az addigi eseti együttműködéseken túl is kapcsolódik, de szerződést nem kötöttek, állítják.

Nem jutott közpénzhez

Értelemszerűen így havidíjra sem volt jogosult a Quaestor, és más jogcímen sem jutott közpénzhez - tették hozzá, megjegyezve: ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, "körülbelül egymillió eurónyi szállításunk volt Oroszországba, többféle terméket érintve" - tájékoztat a KKM, de ezekben a Quaestor nem vett részt.

A török kereskedőház speciális

Az isztambuli török kereskedőház annyiban speciális az MNKH hálózatán belül, hogy nem szerződéses-megbízásos viszonyban működött eddig, hanem vegyesvállalat jött létre TMTE néven, amelyben az MNKH, Tarsoly Csaba és egy török üzletember vett részt. "A múlt idő azért jogos, mert az MNKH már kezdeményezte ennek a vegyesvállalatnak a felbontását" - állítja a minisztérium.

A TMTE a török jog szerinti minimális alaptőkével alakult meg, a működtetéshez eddig néhány ezer eurót használt fel, amelyet a partnerek egyenlő arányban biztosítottak.

A vízumközpont saját vállalkozás volt

Az MNKH külföldi ügyfeleinek nem kínál sem állampapírokat, sem letelepedési kötvényeket, olvasható a külügy közleményében. A moszkvai vízumközpont üzemeltetéséért a Quaestor-csoport egy forint közpénzt nem kapott, az a saját vállalkozása volt.

Tarsoly Csaba és a Quaestor nem jutott közpénzhez Forrás: Origo

Természetes, hogy ismeri

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 1998 óta képviselő volt Győrben, ahol az önkormányzat sport albizottságának elnöke is volt, így természetes, hogy ismeri a Győrben sportbefektetéssel rendelkező Tarsoly Csabát, állítja a KKM.

Zsíros üzletek

Pápa Levente, az Együtt alelnöke korábban azt mondta, hogy Tarsoly Csaba kimondottan jóban van fideszes politikusokkal, ezen belül a győri kötődésű Szijjártó Péterrel. Véleménye szerint ezért történhetett, hogy Tarsoly Csaba "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban".