Történelmi magasságokban az eBay

eBay
Vágólapra másolva!
Soha nem látott szintekre kapaszkodott fel az eBay árfolyama a napokban, amivel egy hosszú ideje formálódó sávból próbál kitörni.
Vágólapra másolva!

Már sokadszorra lendült neki az eBay a 60 dollár közelében lévő elég erős ellenállásának, amit most úgy tűnik, át is törhet. A tavaly februárban, illetve a 2004 végén látott mindenkori csúcsoknál is magasabban tudott zárni hétfőn a részvény, a már akkor is meglehetősen negatív nemzetközi hangulatban. Viszont kedden már nem tudta magát függetleníteni a rossz hangulattól, így egy jelentősebb korrekciót láthattunk.

Az eBay 2012 nyara óta mozog egy viszonylag szélesebb sávban, és ha a napokban tartósan megragadna 60 dollár fölött, akár tényleg jöhetne egy komolyabb rali.

Az eBay egyébként már régebb óta a nagy milliárdos befektetők figyelmében van, hiszen például Carl Icahn milliárdos aktivista befektető is részvényes a cégben. Icahn pedig nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az eBay stratégiai változásokat eszközöljön. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen gyakorlatilag az ő nyomására tavaly szeptemberben úgy döntött a társaság, hogy két külön cégbe szervezi üzletágait, az eBay-t és a PayPalt, korábban rejtett értéket felszabadítva ezzel a tulajdonosok számára. A szétválasztás egy lehetőség is a cégnek, de természetesen egy kockázat is egyben.

Az eBay szétválasztására idén kerül majd sor, a cégnél azt remélik, hogy ezzel a lépéssel több lehetőség teremtődik majd a két társaság előtt az egyes piacaikon. Technikai értelemben az eBay részvényesek kapni fognak majd meglévő papírjaik mellé PayPal részvényt is, azonban a konverziós arány még nem eldöntött. Az eBay részvénnyel rendelkezőknek semmilyen plusz dolguk nem lesz ezzel kapcsolatban, hogy kapjanak PayPal részvényeket, csak tulajdonosnak kell lenniük a cégben a megfelelő időpontban. A konverzió időzítésével kapcsolatban még nincs végleges döntés.Ha valaki bővebben szeretne olvasni az eBay és a PayPal szétválasztásáról, ezen a linken elolvashatja a társaság hivatalos dokumentumát.

További érdekesség az eBay-jel kapcsolatban, hogy a szintén híres aktivista befektető, Daniel Loeb is lát fantáziát a vállalatban. Az általa vezetett Third Point hedge fund is bevásárolt már a részvényekből tavaly ősszel, 0,83 százalékos részesedést elérve (Icahnéknek 3,82 százalkos pakkjuk van).

Az eBay árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu