Vágólapra másolva!
Tegnap nagyot raliztak az európai tőzsdeindexek, főleg a német és a francia piac volt nagyon erős. A BUX is tudta tartani a lépést az OTP és a Richter menetelésének köszönhetően.
Vágólapra másolva!
  • Tegnap is ellentétes mozgásokat láthattunk a nemzetközi piacokon, Európában a tovább gyengülő euró és csökkenő kötvényhozamok miatt nagyot raliztak a részvényindexek. Az élen a német DAX és a francia CAC40 haladt bőven két százalék feletti plusszal, de a többi parketten is nagy emelkedést láthattunk, egyedül a londoni FTSE100 maradt le kicsit (+0,3%). A főbb amerikai tőzsdeindexek pedig 0,2 százalék körüli mínuszokban zártak, mert a továbbra is erősödő dollár nem tesz jót a cégek egy részének. Ráadásul a jó munkaerőpiaci adatok előrébb is hozhatják a kamatemelési periódust.
  • Az euró 12 éves mélypontot ütött a dollárral szemben, amikor ma hajnalban benézet 1,05 alá az EURUSD árfolyama. Az USDHUF árfolyama 286 fölött jár ma reggel, de tegnap nagyon közel került a 290-es szinthez is.
  • A magyar piac is együtt haladt a nyugat-európai társaival, és a BUX 1,7 százalékos pluszt hozott össze zárásra, köszönhetően az OTP (+3,3%, 4735 forint) és a Richter (+2,6%, 3820 forint) kiváló teljesítményének. Az OTP ezzel megtörte 2011 óta tartó csökkenő trendjét, míg a Richter a tavaly nyár óta tartó csökkenő trendvonalát törte át, bár igaz, hogy itt a 200 napos mozgóátlag még előtte van. A Mol és a Magyar Telekom csak minimális elmozdulást mutatott.
  • A Magyar Telekom vegyes vállalatot hoz létre a MET-tel, méghozzá az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatásban. Az üzleti ügyfeleket érintő változás nem lesz hatással a Magyar Telekom által a lakossági ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatására. A vegyesvállalatot 50–50 százalékos tulajdonosi aránnyal hozzák létre, így az üzleti ügyfeleknek nyújtott energiaszolgáltatást nem konszolidálja teljes körűen egyik fél sem, hanem a cégek konszolidált eredményében a megillető osztalék 50 százaléka jelenik meg. Ennek következtében a Magyar Telekom 2017-re a korábban vártnál arányosan alacsonyabb bevételre számít, kb. 35-40 milliárd forinttal. A tranzakciót várhatóan 2015 második felében zárják le.
  • A vizsgált 31 bank közül 29 megfelelt a Fed stressz tesztjén. Ennek következtében pedig meghatározták, hogy melyik nagybank emelheti az osztalékát és a részvény visszavásárlásra szánt összeg nagyságát. A kedvező elbírálásnak köszönhetően pedig több amerikai bank, például a Citigroup (NYSE: C) és a Morgan Stanley (NYSE: MS) is 3 százaléknál is nagyobb emelkedést ért el piaczárás után.
  • Ugyanakkor a Fed elutasította a Deutsche Bank (Xetra: DBK) és a Santander (Madrid: SAN) amerikai leányának tőkemegfelelési terveit. Így a két pénzintézetnek újra be kell majd nyújtania a módosított változatot. Emiatt a leánycégek nem emelhetik meg osztalékaikat, de a tavalyi szinten továbbra is fizethetnek osztalékot anyavállalataik számára.
  • 200 millió dollárt fektetett be az Alibaba (NYSE: BABA) a Snapchat technológiai startup vállalatba, írja a Wall Street Journal. Ez a befektetés körülbelül 15 milliárd dollárra értékeli az amerikai technológiai céget. Az Alibaba árfolyama 82 dolláron zárt tegnap, 1,2 százalékos csökkenést elszenvedve.
  • Nem vizsgázott túl jól a két nem régiben tőzsdére lépett amerikai cég. A Shake Shack (NYSE: SHAK) árfolyama közel 6 százalékot esett piaczárás után, mert a nettó eredménye 5 cent veszteség lett részvényenként a várt 2 centes mínusz helyett. A Box (NYSE) árfolyama pedig 13,4 százalékot zuhant zárás után, mert a technológiai cég szintén nagyobb veszteséget ért el, mint amit az elemzők vártak.
  • Leválaszthatja a világhírű helikoptergyártó egységét, a Sikorskyt a United Technologies (NYSE: UTX). A vállalat vezetője, Gregory Hayes úgy nyilatkozott, hogy bár a Sikorsky egy kiváló helikoptergyártó, nem illik a United Technologies portfóliójába. Leválasztásra viszont csak akkor kerül sor, ha nem találnak vevőt az egységre. A cég részvényárfolyama több mint 2 százalékot emelkedett zárás után.
  • Tőzsdére vinné a Bayer (Xetra: BAYN) a MaterialScience divízióját, jelentette be a vállalat vezérigazgatója, Marijn Dekkers. Bejelentése szerint a kereskedés első napja valamikor az idei év vége vagy 2016 első felében lehet. A MaterialScience augusztus körül válhat jogilag és gazdaságilag önálló vállalattá.