Ezek a boltok is zárva lesznek vasárnap

budapest térkép 313
A budapesti világörökségi helyszínek és védőzónája
Vágólapra másolva!
A kormányülésen eldőlt, hogy a világörökségi területeken lévő kereskedelmi egységek sem tarthatnak nyitva vasárnap. Az Origo összeszedte, hogy Budapesten a belvárosban, a budai Várban és a magyarországi világörökségi területeken, például a Tokaji borvidéken, hol találkozhatunk zárva tartó bolttal a március 15-e utáni vasárnapokon.
Vágólapra másolva!

A budapesti Andrássy úton lévő CBA biztosan nem nyithat ki vasárnap. A Váci utcában lévő CBA-ban sem a vehetnek a turisták majd ásványvizet. De van Aldi a Báthory utcában, és Spar a Nádor utcában, illetve a kiskörúton is több Spar üzlet található. A Lidlnek vannak üzletei Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is. Ha a parlament rábólint a kormány javaslatára, akkor ezekre a boltokra is kikerül vasárnap a zárva tábla.

A Spar benzinkutakon lévő üzletei is bezárhatnak

A Sparnak van jó néhány üzlete a budapesti benzinkutakon lévő világörökségi területeken. A vasárnapi boltzár a benzinkutakon lévő éjjel-nappal nyitva tartó Spar Expressekre is vonatkozhat.

A világörökségi területen lévő boltokra is kikerül a zárva tábla Forrás: SPAR Magyarország Kft.

Olvasóink jelzése alapján elkészítettük a vasárnap is nyitva lévő boltok listáját. Kerüljön fel a térképre! Továbbra is várjuk azoknak a boltoknak a jelentkezését, amelyek ki tudnak nyitni vasárnap március 15. után is. A jelentkezéshez kattintson ide!

A Tescónak két boltja van a világörökségi területen. A Tokaji borvidéken Szerencsen és Sátoraljaújhelyen sem lesznek nyitva a brit üzletlánc boltjai. Így a Tesco mind a 209 áruháza zárva tart majd vasárnaponként. A Tesco azt közölte, a vasárnap online rendelt termékeket legkorábban hétfőn viszik csak házhoz.

Egyetlen Tesco sem lesz nyitva vasárnap Fotó: Bielik István - Origo

Az Auchan Magyarország Kft.-nek nincs egyetlen boltja sem a világörökségi részeken. Az Auchan már korábban közölte, hogy minden üzlete zárva lesz vasárnaponként.

Korán örült az Aldi

Az Aldi csütörtökön, még azt hirdette szórólapján, Budapesten 26 üzletük van és 3 boltjuk március 15-e utáni vasárnapokon is nyitva tart.

A belvárosi Aldi-boltokra is vontkozni fog a vasárnapi boltzár Forrás: ALDI

A kormány döntése után, a két budapesti V. kerületi üzletre is zárva tábla kerül majd vasárnaponként. És a IX. kerületi Vámház krt.-i üzlet sem lehet majd nyitva.

Hosszabb nyitva tartás

Néhány üzletlánc már bejelentette, de a többi is kipróbálhatja, hogy hétköznapokon és szombaton nyújtott nyitva tartással próbálja meg csökkenteni a vasárnapi boltbezárás miatti forgalomkiesést. Ha bejön a számításuk, akkor a kereskedelmi dolgozók ugyanúgy távol maradnak a családjuktól, csak ezért bérpótlékot sem kapnak. Ha nem, akkor jöhetnek az elbocsátások.

A Lidl, a Möbelix, az IKEA, a Praktiker és több más barkácsáruház is meghosszabbítja a nyitva tartását a március 15-én életbe lépő vasárnapi boltzár miatt.

Hol vannak világörökségi területek?

A budapesti belváros nagy része, a Duna-part, a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, a Fertő-tó és környéke, valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék. A Tokaji borvidéken érintett többek között Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj, a Fertő tónál Fertőrákos, Sarród is.

A budapesti világörökségi helyszínek és a védőzóna Forrás: Forster Központ

Ezekben a városokban még csak véletlenül se induljon vasárnap bevásárolni, annak ellenére, hogy eddig úgy volt, hogy a világörökségi területeken lévő üzletek a kormány támogatását élvezik, és nyitva tarthatnak vasárnaponként.

A kormány szerint igazságtalan

A kormányülésen eldőlt, hogy a világörökségi területeken lévő kereskedelmi egységek sem tarthatnak nyitva március 15-e után vasárnap. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, "meglepődve láttuk, hogy a sajtóban oly' hangos ellenzék" a világörökség megkülönböztetett helyzetével kapcsolatban nem nyújtott be módosító javaslatot.

Hozzátette: ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt azoknak, akik igazságtalannak érezték a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek – és az ott dolgozók – megkülönböztetését. Ezért a kormány fogja kezdeményezni a változtatást, így tovább szűkül a kivételek köre - mondta Giró-Szász. Szerinte a cél továbbra is az, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap.

Vasárnap is nyitva lévő boltok az ingyenes Szaklista.hu-n. A cégkeresőbe bárki bekerülhet, miután megadta a boltja adatait. A távolságalapú keresés segítségével a Szaklista.hu felhasználói könnyen megtalálhatják a legközelebbi nyitva lévő üzletet.