Van, akinek több százmilliója maradt benn a DRB-ben

bankjegyköteg  húszezres papírpénz pénz TÁRGY Budapest, 2012. február 7.
Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A DRB Bankcsoport felszámolása kapcsán az OBA több mint 73 ezer betétes számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forint értékben, írja közleményében az Országos Betétbiztosítási Alap.
Vágólapra másolva!

A bankcsoport fiókhálózata kiterjedt a megyék többségére: a felszámolás alá vont bankok Budapest mellett 13 megyében rendelkeztek fiókokkal. A legtöbb ügyfél Somogy megyében érintett, és itt a legnagyobb, mintegy 25 milliárd forint az OBA fizetési kötelezettsége. A városok közül ügyfélszám tekintetében Pécs, Budapest, Kaposvár a sorrend.

A leginkább érintett városok Forrás: OBA

Az OBA 2015. március 10-én kezdte meg a DRB Bankcsoport, azaz a BRB BUDA Regionális Bank, a DRB Dél-dunántúli Regionális Bank, a Dél-dunántúli Takarék Bank, valamint az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank betéteseinek kifizetését, amit várhatóan március 31-ig fejez be.

Tízezreket érint

Az érintett betétesek száma 73 573 fő, a 64 ezer magánszemély közül a 2,5 millió forint alatti megtakarítással rendelkező 52 238 ügyfélnek egy hét elteltével kézbesíti a Magyar Posta a kártalanítási összeget, közölte az OBA.

267 betétest nem tudnak teljesen kártalanítani

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30,461 millió forintot meghaladó betétesek száma 267 fő, az ő betétállományuk pedig 17 milliárd forintot tesz ki. A legnagyobb nem kifizethető összeg magánszemély esetében 750 millió forint, míg a legnagyobb nem kifizethető összeg jogi személy esetében 2,8 milliárd forint.

A legnagyobb átlagos betétnagysággal Budapest rendelkezik, 5 millió forintos átlagos betétméretettel.