Vágólapra másolva!
Főleg a pénzügyi szektor húzta az S&P500 szekerét tegnap a Fed stressz teszt eredményei után. Európában ma emelkedéssel kezdődhet a nap.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai indexek tegnap korrigálták a megelőző napokban elszenvedett eséseiket, a Dow Jones és az S&P500 1,3, míg a Dow Jones 1,5 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került feljebb. A háttérben a gyengébb februári kiskereskedelmi adat is állhatott, ugyanis a befektetők a vártnál rosszabb számokat a kamatemelési periódus kezdetének kitolódásaként is értelmezhették. Már harmadik hónapja csökkent a kiskereskedelmi forgalom, ami aggodalmakat rejthet a gazdaság növekedésének tartósságával kapcsolatban.
  • Főleg a bankpapírok húzták az indexeket, ugyanis a legnagyobb amerikai pénzintézetek átmentek a Fed stressz tesztjein, és közülük többen magas osztalékot fizetnek, és részvény-visszavásárlási programot indítanak. A Morgan Stanley (NYSE: MS) 6,1, a Citigroup (NYSE: C) 3,3, a Goldman Sachs (NYSE: GS) 3,1, a Wells Fargo (NYSE: WFC) 3,5, míg a JP Morgan (NYSE: JPM) 1,9 százalékot emelkedett.
  • Ázsiára is átragadt a tegnapi amerikai jókedv, a Nikkei 2000 áprilisa óta nem látott magasságokba, 19 000 pont fölé emelkedett. Kínában is visszafogottabb pluszok uralkodnak, viszont az ausztrál tőzsde 0,6 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek kisebb pluszos nyitást jeleznek előre az európai piacokon a tegnapi kisebb csökkenések után.
  • A BÉT-en vegyes volt a kép, a Mol és a Richter egy százalék feletti pluszban zárt, míg az OTP 0,5 százalékos mínuszban végzett. Ezzel a bankpapír négy egymást követő emelkedő napot szakított meg, de múlt hét csütörtök óta még így is több mint 12,5 százalékos plusznál jár.
  • A General Motors (NYSE: GM) nagyjából 64 ezer darab Chevrolet Voltot hív vissza, mert ha a vezető elfelejti leállítani a motort szén-monoxid gyűlik fel az autóban. A visszahívás a 2011 és 2013 között gyártott modellekre vonatkozik. A hírre nem reagált érdemben a részvény árfolyama, tegnap 1,7 százalékot emelkedett (38,4 dollár).
  • 1,45 milliárd dollárt fizet a Commerzbank (Xetra: CBK), hogy rendezzenek több amerikai vizsgálatot, amely a német bank ellen folyik. 2014-ben a pénzintézet 484 millió eurónyi céltartalékot képzett a jogi költségekre, de már beszámolójában is esetleges további kiadásokra figyelmeztetett.
  • Majdnem öt százalékot esett az Intel (Nasdaq: INTC) árfolyama tegnap, miután a cég profit warningot közölt. A jelenlegi negyedévre nagyjából 1 milliárd dollárral alacsonyabb bevételt vár, ugyanis a vártnál lényegesen gyengébb a kereslet az üzleti felhasználók felől az asztali gépek iránt. Így 12,8 milliárd dollár lehet a bevétel (+/- 300 millió), míg korábban 13,7 milliárddal (+/- 300 millió) számoltak.
  • 7-10 százalékos lakossági gázár-csökkentésről döntött tegnap a horvát kormány, amely áprilistól lép majd életbe és 2016 márciusáig tart. A Jutarnji list napilap szerint az INA éves vesztesége a 40 millió kunát is elérheti a rendelet miatt.
  • A CIG Pannónia döntött a 2012 tavaszán kibocsátott és 2014-2015 során visszavásárolt kötvények bevonásáról, közölte a cég. Ezeket a kötvényeket még biztosításközvetítőinek ösztönzőjeként bocsátotta ki. 12 darab, 2 millió forint névértékű kötvényekről van szó.