A Spar üzent a kormánynak

SPAR, partnerprogram,
Nagyon sok segítséget ad az áruházlánc a franchise-partnereknek
Vágólapra másolva!
Meghosszabbítja üzletei nyitva tartását a Spar is a március 15-e után életbe lépő vasárnapi boltzár miatt. A Spar azt írja, az új szabályozást a nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja, de azért adna néhány tippet a kormánynak, miként lehet a kereskedelemben dolgozók érdekeit még védeni.
Vágólapra másolva!

Az Origónak azt írták, a vásárlók és a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva a Spar meghosszabbítja áruházai nyitva tartását a hét többi napján.

Fel kell mérni a vásárlók igényeit Forrás: SPAR Magyarország Kft.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a Spar Ausztria leányvállalataként az új szabályozást a nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja, de hozzáteszik, a magyar szabályozás ugyan nem tér el markánsan az Európai Unió tagállamaiban jelenleg érvényes törvényi környezettől, de példaként megemlítik, hogy más módon is lehet a munkavállalók érdekeit védeni.

Nem csak a vasárnap lehet szünnap

Belgiumban például csak akkor nyithat ki egy kiskereskedelmi üzlet vasárnap, ha cserébe a hét valamely másik napján húzza le a rolót, míg Hollandiában valamennyi üzletnek a helyi önkormányzathoz kell engedélyért folyamodnia, amennyiben a lakossági igények elvárttá teszik a vasárnapi nyitva tartást – írja a Spar.

Portugáliában éjfélig lehet vásárolni Forrás: Thinkstock

Több európai országban a hétköznapi, illetve szombati nyitva tartás is törvényi szabályozás alá esik, így Németország több tartományában, Görögországban, Portugáliában és Hollandiában is meghatározott időkerethez kell igazítani a nyitva tartást.

A portugálok éjfélig vásárolhatnak

Portugáliában például valamennyi üzlet, étterem és kávézó 24 óráig lehet nyitva, míg a diszkók és szórakozóhelyek reggel 4-ig. Ezzel szemben Hollandiában az üzletek zöme hétfőtől szombatig reggel 6 órától 22 óráig szolgálhatja ki a vásárlókat. Belgiumban – néhány kivételtől eltekintve reggel 5-től 20 óráig vásárolhatnak az emberek. A finneknek szombatonként este 18 óráig el kell intézniük a bevásárlást - írta a Spar.

Hosszabb nyitva tartás

Néhány üzletlánc már bejelentette, hogy hétköznapokon és szombaton nyújtott nyitva tartással próbálja meg csökkenteni a vasárnapi boltbezárás miatti forgalomkiesést. Ha bejön a számításuk, akkor a kereskedelmi dolgozók ugyanúgy távol maradnak a családjuktól, csak ezért bérpótlékot sem kapnak. Ha nem, akkor jöhetnek az elbocsátások.

Március 15-e után életbe lép vasárnaponként a boltzár Forrás: Thinkstock

A Lidl, a Möbelix, az IKEA, a Praktiker és több más barkácsáruház is meghosszabbítja a nyitva tartását a március 15-én életbe lépő vasárnapi boltzár miatt.

Az Ipsos felmérése szerint a kényszerű boltbezárás azoknak sem tetszik, akik nem, vagy csak ritkán vásároltak vasárnaponként.

Vasárnap teljes boltzár

A kormányülésen eldőlt, hogy a világörökségi területeken lévő kereskedelmi egységek sem tarthatnak nyitva vasárnap. Az Origo összeszedte, hogy Budapesten a belvárosban, a budai Várban és a magyarországi világörökségi területeken, például a Tokaji borvidéken, hol találkozhatunk zárva tartó bolttal a március 15-e utáni vasárnapokon.

Olvasóink jelzése alapján elkészítettük a vasárnap is nyitva lévő boltok listáját. Kerüljön fel a térképre! Továbbra is várjuk azoknak a boltoknak a jelentkezését, amelyek ki tudnak nyitni vasárnap március 15. után is. A jelentkezéshez kattintson ide!