Nincs nagy optimizmus kütyüfronton

táblagép technológia internet szórakozás
Vágólapra másolva!
Nem fest túl optimista képet az IDC legfrissebb elemzése a PC, illetve a tabletpiacról. Előbbi esetében folytatódhat a zsugorodás, míg utóbbinál alig lesz majd érzékelhető a növekedés.
Vágólapra másolva!

Nem várható nagy fellendülés a következő években a PC-piacon, az eladott asztali gépek és laptopok száma közel 5 százalékkal csökkenhet idén 2014-hez képest, ami gyorsabb zsugorodás lenne a tavalyi 2,2 százalék után. Az eladott termékek száma ráadásul 300 alá süllyedhet, ami már csak azért is érdekes, mert 3 évvel ezelőtt még közel 500 millió eladott PC-t vártak 2015-től az IDC elemzői.

Látható tehát, hogy gyorsan változik a piac, és az új technológiák megjelenésével villámgyorsan elavulttá válhatnak a meglévő eszközök. 2019-re egyébként 291 millióval számol az IDC, nem lenne meglepő, ha végül jelentős eltérés lenne ehhez képest is. Ezzel együtt az éves átlagos csökkenési ütem a következő 5 évben már csak 1,1 százalékos lesz, ami 2013 májusa óta a legkedvezőbb elemzést jelenti a PC-piacra nézve.

Azt is látni kell persze, hogy az elmúlt közel két évben némileg konszenzus alakult ki arra vonatkozóan, hogy az évi 300 milliós eladástól nem fogunk lényegesen eltérni a következő években, ami egyfajta stabil bázist jelenthet, és akár azt is eredményezheti, hogy nagyobb negatív meglepetések már nem fognak jönni a PC-piacon.

Forrás: IDC, Investor.hu

A jóval újabb fejlesztéseknek számító tableteknél viszont egyelőre még mindig növekedéssel számol az IDC, noha egyre alacsonyabb mértékben. Míg 2012 végén az öt éves átlagos növekedési ütem 32 százalékos volt, addig a mostani jelentés szerint már csak alig 3 százalékos lehet az éves bővülés, és 2019-ben is csak 270 millió tabletet adhatnak el világszerte.

Ebben persze az Apple-nek is óriási szerepe van, mivel az iPad eladások finoman szólva is csalódást keltőek. A legfrissebb hírek szerint a nagyobb kijelzős tabletek szintén csúszhatnak az Apple-nél, ráadásul a phablet iPhone-ok értékesítése remekül alakul, ami elszívja a vásárlókat az iPad, vagy éppen iPad mini elől.

Az már csak hab a tortán, hogy egy évvel ezelőtt még azt várták az IDC szakértői, hogy idén már több tablet fogyhat, mint PC. Nos, az már biztos, hogy ez nem fog megtörténni a következő hónapokban, de őszintén szólva az sem lenne meglepetés, ha erre nem csak hogy évekig, de soha egyáltalán nem kerülne sor.

Forrás: IDC, Investor.hu