Vágólapra másolva!
Folytatódnak az utóbbi hetekben látott trendek, az olajat és az eurót ütik a befektetők, míg a dollár megállás nélkül erősödik. A budapesti piacon a Magyar Telekom szenvedte meg leginkább a pénteki napot.
Vágólapra másolva!
  • Új lokális mélypontot ütött a WTI, 43,57 dollárig jutott az árfolyam, ezzel a március 5-én látott 52,4 dollárhoz képest már több mint 16 százalékot esett rövid idő alatt az árfolyam. Az elmúlt napokban nem érkeztek jó hírek, az amerikai készletadatok még mindig emelkedést mutatnak, a dollár egyre nagyobb ereje pedig szintén nem segít. A Brent 52,4 dollárig jött vissza.
  • Továbbra is nagyon erős a dollár, az euróval szemben már 1,052 közelében járnak a jegyzések, de pénteken este 1,046 közelében is jártunk. A piaci szereplők egyre inkább árazzák a Fed várható kamatemelését, a dollárindex pedig így már 100 pont közelében mozog. A forinttal szemben is erősen teljesít az amerikai deviza, 291-nél az USDHUF árfolyama. Szerdán lesz még Fed-kamatdöntés, ahol lehetnek érdekes bejelentések, vagy elejtett félmondatok a kamatpolitikát illetően.
  • Nem is tudtak erősödni az amerikai tőzsdék pénteken, így gyenge héten vannak túl. 0,5-0,8 százalékos mínuszok jöttek össze, és egyetlen szektor sem tudott pozitív teljesítményt felmutatni. Az egészségügyi cégek voltak a legjobbak 0,2 százalékos átlagos visszacsúszással, míg a közművek már 1 százalékot veszítettek értékükből.
  • Megvették viszont zárásra az európai piacokat, a 0,2-0,9 százalékos pluszok alakultak ki, csak a FTSE100 0,3 százalékos mínusza jelentett kivételt. A DAX az utolsó három órában 150 pontot tudott emelkedni, és újabb történelmi csúcson zárt. Legjobban a 4,9 százalékot menetelő Commerzbank (Xetra: CBK) teljesített. Ma pedig folytatódhat a jó szereplés, 0,2-0,3 százalékos emelkedések jöhetnek nyitáskor.
  • A magyar tőzsdét ugyanakkor inkább megütötték záráskor a befektetők, 0,6 százalékos mínuszban zárt, aminél csak a lengyel WIG20 szerepelt gyengébben. Ezzel együtt így is erős hetet zárt a magyar piac, ráadásul a forgalom is közel 65 milliárd forintos volt a héten, ami azért az utóbbi hónapokban csak igen kevésszer fordult elő.
  • Főleg a Magyar Telekom gyengélkedett a pénteki kereskedés végén, 381 forintig csúszott vissza a telekompapír, ilyen alacsonyan pedig utoljára február 25-én zárt. A 400 forint ezzel látszólag komolyabb ellenállást jelent a részvény számára, ráadásul a forgalom sem volt alacsony, 656 millió forintos, ami nagyobb súlyt ad a pénteki esésnek.
  • 6,6 milliárd forintos adózott veszteséggel zárta 2014 utolsó negyedévét az FHB. Az egész évet nézve a bank 16,2 milliárdos veszteséget ért el, ami jelentősen magasabb az egy évvel korábbi 4,7 milliárd forintnál. A bank 5,7 milliárd forintos céltartalékot képzett a devizahiteles elszámolások miatt legutóbbi negyedévében, ezzel pedig a teljes elszámolási céltartaléka 23,6 milliárd forint volt tavaly.
  • Méregdrága laptopot jelentett be a BlackBerry (Nadsaq: BBRY), ami a Samsung hardverét felhasználva ultra biztonságos kommunikációt tenne lehetővé olyan alkalmazások esetében, mint a WhatsApp, vagy éppen a Youtube. Főleg a vállalati és kormányzati ügyfelek lehetnek a célpiac.
  • Megváltoztatná a Lafarge-zsal (Párizs: LG) való összeolvadásának feltételeit a svájci Holcim (Svájc: HOLN) a céghez közel álló források szerint. A svájci vállalat vasárnap juttatott el egy levelet a Lafarge-hoz, amelyben az áprilisban megállapodott részvénycsere arányának és az új vállalat vezetésének megváltoztatását kéri. A Lafarge vezetése a felvetéseke úgy reagált, hogy hajlandó átgondolni a részvénycsere arányának megváltoztatását, de nem fogad el további változásokat a megállapodásban. A módosítás hátterében az állhat, hogy a Holcim a Lafarge-nál sokkal jobb eredményeket ért el április óta, aminek révén nagyobb részt akarhat magának követelni az új vállalatból.
  • A vártnál is erősebb lett a svéd Hennes&Mauritz (Stockholm: HMB) értékesítése februárban, miután a 13 százalékos növekedés helyett 15 százalékkal nőttek az eladások. Az euró gyengülése jelentősen segíthette a társaságot.