Ennyi megyei matricát váltottak vissza

Vágólapra másolva!
Összesen 890 ezer megyei e-matricát vettek az autósok március 15-ig, és közel 18 ezer visszaváltását kezdeményezték a vasárnap éjfélkor lejárt határidőig - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. 
Vágólapra másolva!

A legtöbb megyei matricát Pest megyében vásárolták és Vas megyében váltották vissza a legtöbbet. Az idén január 1-jétől a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy része díjkötelessé vált. Február 1-jétől azonban egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, így a korábban megváltott e-matricák egy része feleslegessé válhatott.

Nem 100 százalékos a feldolgozottság

Az év elején vásárolt és feleslegessé vált megyei e-matricák visszaváltását március 15-én éjfélig lehetett kezdeményezni, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, elektronikus vagy postai úton.

A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti benzinkút kasszaterminálján Forrás: MTI/Kovács Tamás

A közleményben hozzátették, hogy a webes felületen hibásan leadott, továbbá a postai úton érkező kérelmek miatt nem 100 százalékos a feldolgozottság, a végleges összesítés a héten zárul.

Sok a tévesztés

A szolgáltató ismételten felhívta a figyelmet a leggyakoribb felhasználói tévesztésekre is, ilyen például, hogy januártól már a D2 kategóriába tartozó járművekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát. Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók.

Egy személyautó halad el az M5-ös autópálya útdíjköteles, a röszkei határátkelőhelyhez közeli szakaszán egy ellenőrző gépkocsi mellett Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája.