A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara működésképtelenségének kockázatára hivatkozva törvényjavaslatot nyújtott be az igazságügyi bizottság hétfőn a parlamentnek.

A most javasolt módosítással lehetővé válna, hogy a kamara mellé kirendelt miniszteri biztos rendkívüli közgyűlést hívjon össze.

Az új rendelkezések egyértelművé tennék azt is, hogy a közgyűlésnek joga van a kamarai szervekbe megválasztott tisztségviselőket akár egyenként, akár kollektíven visszahívni - olvasható az indoklásban.
Az indítvány korlátozza az elnökség tagjainak újraválaszthatóságát is.  

Határozatképes lesz az új közgyűlés 

Része továbbá a javaslatnak a határozatképességi szabályok egyszerűsítése - vagyis hogy a jövőben nem kellene figyelemmel lenni a jelenlévő elnökségi tagok számára -, amivel az igazságügyi bizottság szerint megszűnhet a kamara működésképtelenségének kockázata.

A törvényjavaslat tartalmaz egy átmeneti szabályt is, amely biztosítja, hogy a szabályokat mielőbb, a jogszabály hatálybalépését követő első közgyűlésen és a kamara szerveinek megválasztása során is alkalmazni kelljen.

A tervek szerint a kihirdetését követő napon hatályba lépő törvénymódosítás előzménye, hogy néhány napja lemondott a kamara elnöksége, amelynek mandátuma 2015 májusában járt volna le. A lemondás - a kamara működőképességének fenntarthatósága érdekében - a következő elnökség megválasztásával lesz hatályos - modta korábban Schmidt Zoltán kamarai elnök.