Itt egy naprakész lista a világ majdnem összes startupjáról

startup, startuprank, világranglis
A világranglistán Magyarország a huszonharmadik
Vágólapra másolva!
Melyik a világ száz legfontosabb startupja? És a régiónkban? És Berlinben? Hát az újak között? Na és akik zenével foglalkoznak? A Startupranking nevű webszájton estig kedvünkre böngészhetünk.
Vágólapra másolva!

Ez az oldal olyasmi a szcénában, ami az Egri csillagok a felső tagozatnak: kötelező olvasmány, amelyhez hálás dolog újra meg újra visszatérni. Igaz, a besorolás nem fejvadászat útján történik, regisztrálni kell hozzá.

A top 10 Forrás: startuprank.com

Ha a startupok számát tekintjük, az olimpiai dobogón az Egyesült Államok, India és az Egyesült Királyság áll. A top tíz az alábbi országokkal bővül: Indonézia, Spanyolország, Brazília, Kanada, Kolumbia, Olaszország, Nigéria. Magyarország a 23-ik a világranglistán. Jelenlegi 177 startupunk azt jelenti, minden 56 500-adik magyar lakosra jut egy gyors növekedésre képes mikrovállalkozás. Ezzel szemben az Államokban 320 millió amerikai él, és 4000 startup működik.

A világranglistán Magyarország a huszonharmadik Forrás: startupranking.com

Ami a részletes számítást illeti, a Startupranking abból indul ki, mennyire fajsúlyos a startup jelenléte a neten és a közösségi médiában. Hány link mutat a webszájtra, milyen minőségűek, illetve milyen maga a honlap, az ott megjelenő tartalmak, az URL. A közösségi eredmény, mint mindig, az interakció részletein múlik – a lájkok és megosztások, a kommentek, a tweetek, a retweetek számán.

Az első három aligha meglepetés Forrás: startupranking.com

Ha az ország nevére kattintunk, a startupok népszerűségi pontszámait és menőségi sorrendjét kapjuk meg. Hazánkban most sem okoz meglepetést, ki az első három, ráadásul ők a világ első száz helyezettje közé is bekerültek. A médiában évekkel ezelőtt toposszá vált „Vajon ők lesznek a negyedik világhírű magyar startup?”-kérdésre pillanatnyilag a Liferay a válasz, de nem panaszkodhat az Ingatlan.com, a NoSalty, a Netpincér és a Bónusz Brigád sem, illetve alig szorult ki az első tízből a Moly és a Meska. Az Üzletrészen tavaly megjelent a Balabit (17), a Tresorit (18) és a Jószakit (26) üzemeltető Skawa portréja. Tegnap írtunk az okoskarkötőt fejlesztő L!ber8ről, ők az 56. helyet foglalják el. További kellemes böngészést kívánunk a magyar startupok között.